Версиите на Android – история на възхода от 1.0 до 11 (част II)

Версиите на Android – история на възхода от 1.0 до 11 (част II)

Владимир Владков
380 прочитания

От встъпителната си версия до днес Android се трансформира визуално, концептуално и функционално, като прави това отново и отново. Мобилната операционна система на Google може и да започна с доста оскъдни функции, но се разви доста бързо.

Предлагаме една бърза "обиколка" с акцентите върху версията на Android от раждането на платформата до днес. (Можете да прескочите напред, ако просто искате да видите какво е новото в Android 11.)

Вижте и началото на историята на Android (от първата до 5.0)

Android версия 6.0: Marshmallow

На фона на голямата историческа сцена, версията от 2015 г. Marshmallow донесе сравнително малка промяна, беше по-скоро като за актуализация на ниво 0.1 на предишната. Но така започна тенденцията за представяне на една голяма нова версия на Android годишно, като тази версия се сдобиваше със свой собствен номер и, разбира се, кодово име.

Най-грабващият вниманието елемент от Marshmallow бе функцията Now On Tap, която имаше голям потенциал, но Google никога не го разви напълно. Функцията за екранно търсене просто бе премахната през следващата година.

Android 6.0 донесе и няколко малки подобрения, които бяха запазени, като по-гранулирани разрешителни за приложенията, поддръжка на четци за пръстови отпечатъци, както и поддръжка на USB-C.

Android версии 7.0 и 7.1: Nougat

През 2016 г. Google пусна версия Nougat, която предостави на Android вграден режим за разделяне на екрана, нова система за организиране на известията, както и функцията Data Saver. Nougat добави и няколко малки, но все още значителни функции като кратка команда, подобна на "Alt-Tab" за превключване между приложенията.

Може би "най-разбиващото" подобрение в Nougat бе пускането на Google Assistant, което се появи заедно обявяването от Google на първия самостоятелно създаден телефон - Pixel, около два месеца след дебюта на Nougat. Google Assistant се превърна в критичен компонент на Android и повечето други продукти на Google, като компанията продължава да влага усилия за развиването му.

Android версия 8.0 и 8.1: Oreo

Android Oreo добави разнообразни новинки към платформата, включително вграден режим "картина в картината", опции за отлагане на известие, както и канали за известия, които предлагат по-фин контрол върху това как приложенията могат да ви предупреждават.

Версията от 2017 г. включва и някои забележителни елементи, които допринасят за целта на Google да съчетае Android и Chrome OS и да подобри практическото използване на приложенията за Android в Chromebook. Това беше първата версия на Android с Project Treble - амбициозно усилие за създаване на модулна база за кода на Android с надеждата да улесни производителите на устройства да предоставят своевременни актуализации на софтуера.

Android версия 9: Pie

"Ароматът на прясно изпечения пай" на Android, известен още като Android 9, се появи в екосистемата на Android през август 2018 г. Най-трансформиращата промяна на Pie беше неговата хибридна система за навигация с жестове / бутони, която замени традиционните клавиши Back, Home и Overview с голям, многофункционален бутон "Начало" и малък бутон "Назад", който се появява до него при необходимост.

Pie включва и някои забележителни функции за производителност, като универсална система за препоръчани отговори на известия за съобщения, ново табло за управление Digital Wellbeing и по-интелигентни системи за управление на енергията и на яркостта на екрана. И, разбира се, не липсваха по-малки, но все пак значителни подобрения, скрити в Pie, включително по-интелигентна работа с Wi-Fi точки за достъп, очакваният режим за пестене на батерията и разнообразни подобрения на поверителността и сигурността.

Android версия 10

През септември 2019 г. Google пусна Android 10 - първата версия на Android, която остана без "десертен псевдоним". Софтуерът създаде напълно преосмислен интерфейс за жестове, премахвайки бутона за връщане назад изцяло и разчитайки на движения на ръката за навигацията в системата. За разлика от Pie, Android 10 включва и традиционната система за навигация с три бутона на Android като опция във всички телефони.

"Под капака" на Android 10 има нова настройка за актуализации в стил на горещи корекции, които в крайна сметка ще позволят по-бързо и последователно пускане на малки, тясно фокусирани "кръпки". В софтуера има и много други важни подобрения, включително актуализирана система за разрешения, която ви дава по-голям контрол как точно и кога приложенията ще имат достъп до данните за местоположението, както и разширена система за защита на уникални идентификатори на устройства, които могат да се използват за проследяване на активността на устройството по всяко време.

Освен това Android 10 включва общосистемна тъмна тема, нов режим за фокусиране, който ви позволява да ограничите отвличането на вниманието от конкретни приложения с докосване на екранния бутон и дългочакан ремонт на менюто за споделяне в Android. Версията въвежда нова функция за надписи наживо, която ви позволява да генерирате визуални надписи за всякакви медии, които се възпроизвеждат на телефона ви - видеоклипове, подкаст или дори обикновени гласови записи. Функцията дебютира първоначално в собствените телефони на Google Pixel и бавно си проправи път към повече устройства.

Android версия 11

Android 11, представена в началото на септември 2020 г., осигурява съществена актуализация на Android както по същество, така и на "повърхността". Най-важните промени във версията "се въртят" около поверителността: актуализацията се основава на разширената система за разрешения, въведена в Android 10, като сега се добавя възможността потребителите да предоставят на приложения определени разрешения - тези, свързани с достъп до местоположение, достъп до камера и достъп до микрофон - само на ограничена основа и за еднократна употреба.

Android 11 предоставя и разрешението за местоположението във фонов режим още по-дълбоко в системата и затруднява приложенията да правят заявки, като по този начин по-малко вероятно е потребителите да активират нещо неволно. Въвежда се нова функция, при която на приложенията, които са останали неотворени няколко месеца, автоматично се отнемат разрешенията, освен ако не решите активно да ги разрешите повторно.

Освен това Android 11 премахва способността на приложението да вижда какви други приложения са инсталирани в телефона ви - нещо, което всъщност беше възможно до тази версия, като ограничава начините, по които приложенията могат да взаимодействат с локалното ви хранилище, за да защитят по-добре вашата информация.

Важна, но невидима подробност е, че Android 11 удвоява броя на пакетираните с OS елементи, които сега съществуват като самостоятелни модули - като приложения в Play Store основно. По този начин могат да бъдат актуализирани директно от Google, често и универсално и без необходимостта да участва оператор или производител на телефона. А що се отнася до по-видимите, ориентирани към потребителя функции, Android 11 усъвършенства системата за системно уведомяване, за да подчертае и опрости предупрежденията, свързани с разговорите. Представя нов рационализиран медиен плейър, който съдържа контроли за всички приложения за възпроизвеждане на аудио и видео в едно пространство. Добавя в ново контекстно меню от контроли за свързани устройства на всички интелигентни продукти, свързани към вашия акаунт. Все пак някои от тези функции изискват малко ръчна настройка, за да работят оптимално.

Не на последно място, Android 11 бележи дългоочаквания дебют на Bubbles - нов вид многозадачна система, обсъдена за първи път през 2019 г., но след това останала на заден план. С приложенията, които поддържат системата, Bubbles ви позволява да пускате разговори в плаващи прозорци, които се появяват върху всичко останало, което правите, и могат да бъдат кондензирани в малки, плаващи балони, които остават лесно достъпни за разширяване. Новата функция Bubbles в Android беше представена за първи път по време на разработката на Android 10 - известна по това време като "Android Q" - и накрая дебютира публично в Android 11.

В Android 11 има и много други малки, но значителни подобрения - включително нова секция "История на известията", вградена функция за запис на екрана и автоматизирана система за планиране за общосистемната тъмна тема. Ако досегашният модел на разпространение остане същия, софтуерът вероятно ще стигне и до телефони, които не са направени от Google, бавно, но сигурно през последните няколко месеца на 2020 г., а след това ще продължи в началото на 2021 г.

От встъпителната си версия до днес Android се трансформира визуално, концептуално и функционално, като прави това отново и отново. Мобилната операционна система на Google може и да започна с доста оскъдни функции, но се разви доста бързо.

Предлагаме една бърза "обиколка" с акцентите върху версията на Android от раждането на платформата до днес. (Можете да прескочите напред, ако просто искате да видите какво е новото в Android 11.)
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК