QNAP TVS-463 – силен дебют на AMD

Computerworld.bg
Владимир Владков

QNAP TVS-463 – силен дебют на AMD

Владимир Владков
117 прочитания

Computerworld.bg

© Владимир Владков


NAS платформите постоянно еволюират с течение на годините. Специално при премиум марки като QNAP, Synology, Asustor и Thecus се наблюдава изместване на функциите от чисто мрежово устройство за съхранение на данни към домашен медиен център. Това е обусловено от изискванията на потребителите, които освен нуждата от място за съхранение на своите файлове искат и по-голяма функционалност от своя NAS. При мрежовите устройства за съхранение на QNAP се наблюдава и втора тенденция, насочена към изграждане на хибридни решения PC/NAS.

Традиционно QNAP използва хардуерни решения от Marvell и Intel за своите NAS платформи. Новата им линия Golden Cloud е опит да сложат нещо ново на масата. Тя e обърната към четириядрените процесори от G-серията на AMD. С това решение серията има на разположение четириядрен процесор на 2,4GHz, отличаващ се с графика Radeon. Серията 463 се предлага с 4GB или 8GB DDR3 оперативна памет, която е възможно да бъде разширена до 16GB. Новите TVS устройства за съхранение на QNAP са насочени към малкия и среден бизнес. Те естетически се отличават с новата си златна цветова схема, като е запазена металната конструкция на моделите, а отпред е добавен LCD екран. На предната страна са разположени и чекмеджетата за монтиране на дисковете, като е осигурено и заключването им.

За момента серията е съставена от 4 модела, като най-ниският клас е моделът QNAP TVS-463, предназначен за монтиране на четири диска, който е предмет на това ревю. Наличието на два вградени гигабитови Ethernet мрежови интерфейси, както и монтирането на допълнителни мрежови платки позволяват на системните администратори да получат всичко, на което е способно устройството. Но всичко по реда си.

Какво предлага QNAP TVS-463?

QNAP TVS-463 предлага централизирано хранилище за данни със съвместен достъп до файловете от различни платформи. В тази насока са всички негови ключови характеристики.

Ще започнем със създаване на персонален “облак”, който позволява достъп (посредством myQNAPcloud) до вашите данни навсякъде, където имате достъп до Интернет, чрез уеб браузър или безплатното приложение за таблети и смартфони.

Налични са различни бизнес приложения, например VPN, RADIUS, FTP, WEB и принт сървъри, както и сървър за видеонаблюдение посредством IP камери.

QNAP TVS-463 разполага с оптимизирана технология за архивиране на данни. Приложението QNAP NetBak Replicator поддържа архивиране в реално време, както и по предварително зададен график в Microsoft Windows, включително архивиране на електронната поща на Outlook. Чрез свързване на външно устройство към USB порта на предния панел на TS-453U можете да стартирате архивиране на данните от външен диск, или обратното. Има поддръжка и на Apple Time Machine, което позволява и на MAC OS потребителите лесно да архивират данните си на NAS устройството. Поддържат се и множество приложения за резервиране на данни от други производители, като например Acronis True Image и Symantec Backup Exec.

Софтуерният инструмент Qsync превръща QNAP TVS-463 в надежден център за обработка на данни посредством добавянето на функция за синхронизация.

Налични са различни възможности за възстановяване на данни. Услугата RTRR (Real-Time Remote Replication) поддържа архивиране на данни по график или в реално време с отдалеченo Turbo NАS хранилище или FTP сървър и синхронизира файловете от локалните папки с отдалечените, което дава възможност за по-голяма ефективност при архивиране. Като допълнение се поддържа RSYNC архивиране на данни към отдалечени сървъри по график. Данните могат да бъдат копирани за съхранение в “облачно” хранилище, например Amazon S3 или ElephantDrive.

За да се защитят данните в отворени мрежи, от QNAP са предвидили редица опции за сигурност като криптиран достъп, IP блокиране и др. Системните администратори могат да контролират правата за достъп на потребителите до различни ресурси, като по този начин се предотвратява неоторизиран достъп до важни файлове. QNAP TVS-463 е валидирано с военно ниво на криптиране FIPS 140-2 AES 256-bit, предназначено да предпазва чувствителната бизнес информация от неоторизиран достъп дори ако дисковете или цялата система бъдат откраднати.

Наличната в TurboNAS услуга Station Virtualization превръща QNAP TVS-463 в устройство с двойно предназначение, което може да функционира като мрежово устройство за съхранение на данни и като сървър за виртуализация, поддържащ множество операционни системи. Благодарение на опростения и удобен интерфейс виртуалните машини се управляват много лесно.

NAS устройството предлага и SSD кеширане, което ускорява броя на входно-изходните операции (IO/s) на дяловете за съхранение на данните, а това определено се отразява благоприятно на виртуализацията.

Управлението на QNAP TVS-463 е опростено значително с интерфейса QTS 4.2.

Той ви позволява бързо да намерите желаните функции, да създавате единични или групови кратки команди, да следите важна системна информация в реално време посредством интерфейса за мониторинг и да отваряте множество прозорци на приложения за едновременно изпълнение на задачи.

Пълните спецификации на QNAP TVS-463, са публикувани на страницата на производителя.

Външен вид

NAS устройството QNAP TVS-463 се предлага в метален корпус с размери 177 x 180 x 235 мм. Моделът е настолен и не може да бъде инсталиран в шкаф.

На лицевия панел на QNAP TVS-463 са разположени 4 отсека за монтиране на твърди дискове със скоби за заключване, LCD дисплей и LED индикатори, изобразяващи статуса на цялото устройство, както и на отделните негови компоненти. Има и един USB3.0 порт, както и бутони за управление - включване/изключване и архивиране.

Значителна част от пространството на задния панел заема вентилаторът (120 мм), предназначен за охлаждане на твърдите дискове и цялата електроника, разположена вътре в устройството. Над него има един малък вентилатор, който всъщност е монтиран в самия захранващ блок.

На задния панел са разположени два гигабитови Ethernet порта, четири порта USB 3.0, слот за монтиране на разширителни карти, два интерфейса HDMI, Kesington ключалка, както и букса за включване на захранващия кабел.

Както вече стана ясно, NAS устройството QNAP TVS-463, използва четириядрен процесор на AMD, работещ на тактова честота 2,4 GHz.

Нашият тестов NAS (TVS-463-8G) стандартно пристига с инсталирани две платки оперативна памет DDR3L-1600, всяка с обем от 4 GB. Има още една стандартна версия на устройството (TVS-463-4G), която има инсталирана само една платка памет с размер 4GB. Максималният обем оперативна памет, която може да бъде инсталирана на QNAP TVS-463, е 16GB (2 x 8GB) - oт обратната страна на дънната платка са разположени двата слота за паметта.

"Системният диск", от който се зарежда операционна система на QNAP TVS-463, е чип- флаш памет с размер 512 MB и съответен контролер.

Мрежовата поддръжка е обезпечена посредством два чипа Intel WGI210AT. Мониторинга на системата е възложен на чипа Fintek F71869AD. Чипът ASMedia ASM1047 изпълнява функцията на USB хъб. Вторият чип ASM1182 е комутатор на PCI Express шината, обезпечаващ възможността за включване на две устройства PCI Express 2.0.

На предния панел е разположен LCD дисплей и LED диоди, указващи състоянието на устройството, както и бутони за управление. За управлението на всички тези елементи се използва отделен микроконтролер Microchip PIC16F73.

За включване на твърдите дискове се използват два чипа Marvell 88SE9215. Тези контролери не поддържат никакви софтуерни или хардуерни RAID масиви, а само осигуряват възможност за включване на SATA 3 дискове към шината PCI Express.

При TVS серията захранването е с вътрешен захранващ блок, подобно на настолните PC системи. В качеството на такъв блок е използван моделът Delta Electronics DPS-250AB-44D, осигуряващ захранваща мощност от 250W.

Инсталиране

Инсталирането на QNAP TVS-463 е лесно. Първо трябва да инсталирате HDD/SSD дисковете в предвидените за целта гнезда на устройството. За това е необходимо да се свалят монтажните шейни, в които се монтират дисковете. След това отново се поставят в гнездата и се заключват с ключалките, ако смятате да ограничите достъпа до тях. След това към устройството се свързват всички необходими кабели - захранващ, мрежов и евентуално HDMI (ако ще се използва и за медиен център) и то се стартира. Първоначално устройството инициализира твърдите дискове, което отнема известно време, но началото и края на процедурата са обозначени със звукова сигнализация. След това QNAP TVS-463 вече е готово за конфигуриране.

Има два инсталационни режима на устройството, като единият е чрез използване на "облачния" портал на QNAP и напечатания ключ на етикета на устройството. Но независимо от този лесен начин QNAP много се гордеят с тяхната PC-подобна инсталация, която препоръчват и която ние изпробвахме. След свързване на монитор към HDMI порта, както и на USB мишка и клавиатура и стартиране на устройството, на екрана на монитора се появява инсталационен пътеводител, който ви предлага да разрешите мултимедийни приложения като Photo Station и Music Station, както HybrydDesk Station, които са ви необходими, за да може да използвате устройството като PC.

По време на инсталацията ще трябва да изберете типа на дисковия масив за съхранение, а от QNAP са осигурили изчерпателни пояснения за всяка опция.

Ние избрахме масив RAID 5 от списъка и отказахме криптиране на дела, след което оставихме TVS-463 само да свърши работата по конфигурирането. Като цяло процедурата е изключително лесна и сравнително бърза.

Производителност

По отношение на производителността TVS-463 показва завидно добри резултати.

Предварително подготвеният от нас 4 GB видео файл на нашето тестово PC, успя да го прочете и запише с еднаква скорост от 113 МB/s. А специално подготвената папка от 30 GB с малки, средни и големи файлови типове (имитираща бекъп информация), я прочете и записа със средна скорост от около 85 MB/s.

QNAP TS-463 разполага с два гигабитови LAN порта, поради което от QNAP в своите рекламни материали са обявили скорост за четене/запис от 220МB/s. За да проверим това, използвахме два Intel базирани сървъра с директни гигабитови връзки към тях. Постигнатите резултати са 225MB/224MB за четене/запис, което е чудесно постижение.

Резултатите от тестовете, могат да се видят на диаграмите.

За теста използвахме 4 броя твърди дискове Seagate ST4000VN000 с размер от 4TB, конфигурирани в масив RAID 5 и връзка към гигабитова LAN мрежа само посредством един мрежов интерфейс.

Резултати

Специализирани тестове

Консумация на електроенергия

Заключение

Както видяхме NAS устройствата се развиват и постепенно предлагат несвойствени за тях функции. QNAP със своите модели се нарежда в челните редици с иновации. С пускането на TVS серията, вече имаме и първата AMD-базирана платформа при NAS устройствата, която ни дава по-стабилна платформа за виртуализация. Казано с прости думи, Virtualisation Station, изисква малко повече ресурси, за да се разгърне. Intel Celeron базираните NAS устройства, използват процесори, които са много по-близки до Intel Atom, като способности, отколкото до Core i3. Именно поради тази причина, те са на практика не използваеми с която и да е Windows ОС. При QNAP TVS-серията, нещата са по-различни, тъй като предлага повече "мускули" и въпреки, че не може да се говори за 100% плавност, то лаговете са значително по-малко.

Като цяло, най-малкият представител на серията QNAP TVS-463, остави добри впечатления с възможността си за монтиране до четири SATA HDD/SSD дискoве. Абстрахирайки се от неговите не особено големи размери и настолното му изпълнение, производителността на NAS устройството се оказа сравнима с тази на раковите решения. Наличието на две версии на един модел, различаващи се по обема на инсталираната оперативната памет, позволяват на потенциалните купувачи, най-точно да подберат устройство за конкретните задачи.

Плюсове

+Възможност за инсталиране на допълнителна мрежова карта (с поддръжка на 10 Gb/s)

+Висока скорост на достъп до потребителските данни

+Наличие на HDMI порт

+Разширени възможности за виртуализация

+Наличие на USB 3.0 портове

+Вграден VPN сървър/клиент

+Възможност за инсталиране на помощни програми и пакети

+Наличие на антивирусен модул

Минуси

Нищо съществено

NAS платформите постоянно еволюират с течение на годините. Специално при премиум марки като QNAP, Synology, Asustor и Thecus се наблюдава изместване на функциите от чисто мрежово устройство за съхранение на данни към домашен медиен център. Това е обусловено от изискванията на потребителите, които освен нуждата от място за съхранение на своите файлове искат и по-голяма функционалност от своя NAS. При мрежовите устройства за съхранение на QNAP се наблюдава и втора тенденция, насочена към изграждане на хибридни решения PC/NAS.

Традиционно QNAP използва хардуерни решения от Marvell и Intel за своите NAS платформи. Новата им линия Golden Cloud е опит да сложат нещо ново на масата. Тя e обърната към четириядрените процесори от G-серията на AMD. С това решение серията има на разположение четириядрен процесор на 2,4GHz, отличаващ се с графика Radeon. Серията 463 се предлага с 4GB или 8GB DDR3 оперативна памет, която е възможно да бъде разширена до 16GB. Новите TVS устройства за съхранение на QNAP са насочени към малкия и среден бизнес. Те естетически се отличават с новата си златна цветова схема, като е запазена металната конструкция на моделите, а отпред е добавен LCD екран. На предната страна са разположени и чекмеджетата за монтиране на дисковете, като е осигурено и заключването им.

За момента серията е съставена от 4 модела, като най-ниският клас е моделът QNAP TVS-463, предназначен за монтиране на четири диска, който е предмет на това ревю. Наличието на два вградени гигабитови Ethernet мрежови интерфейси, както и монтирането на допълнителни мрежови платки позволяват на системните администратори да получат всичко, на което е способно устройството. Но всичко по реда си.

Какво предлага QNAP TVS-463?

QNAP TVS-463 предлага централизирано хранилище за данни със съвместен достъп до файловете от различни платформи. В тази насока са всички негови ключови характеристики.

Ще започнем със създаване на персонален “облак”, който позволява достъп (посредством myQNAPcloud) до вашите данни навсякъде, където имате достъп до Интернет, чрез уеб браузър или безплатното приложение за таблети и смартфони.

Налични са различни бизнес приложения, например VPN, RADIUS, FTP, WEB и принт сървъри, както и сървър за видеонаблюдение посредством IP камери.

QNAP TVS-463 разполага с оптимизирана технология за архивиране на данни. Приложението QNAP NetBak Replicator поддържа архивиране в реално време, както и по предварително зададен график в Microsoft Windows, включително архивиране на електронната поща на Outlook. Чрез свързване на външно устройство към USB порта на предния панел на TS-453U можете да стартирате архивиране на данните от външен диск, или обратното. Има поддръжка и на Apple Time Machine, което позволява и на MAC OS потребителите лесно да архивират данните си на NAS устройството. Поддържат се и множество приложения за резервиране на данни от други производители, като например Acronis True Image и Symantec Backup Exec.

Софтуерният инструмент Qsync превръща QNAP TVS-463 в надежден център за обработка на данни посредством добавянето на функция за синхронизация.

Налични са различни възможности за възстановяване на данни. Услугата RTRR (Real-Time Remote Replication) поддържа архивиране на данни по график или в реално време с отдалеченo Turbo NАS хранилище или FTP сървър и синхронизира файловете от локалните папки с отдалечените, което дава възможност за по-голяма ефективност при архивиране. Като допълнение се поддържа RSYNC архивиране на данни към отдалечени сървъри по график. Данните могат да бъдат копирани за съхранение в “облачно” хранилище, например Amazon S3 или ElephantDrive.

За да се защитят данните в отворени мрежи, от QNAP са предвидили редица опции за сигурност като криптиран достъп, IP блокиране и др. Системните администратори могат да контролират правата за достъп на потребителите до различни ресурси, като по този начин се предотвратява неоторизиран достъп до важни файлове. QNAP TVS-463 е валидирано с военно ниво на криптиране FIPS 140-2 AES 256-bit, предназначено да предпазва чувствителната бизнес информация от неоторизиран достъп дори ако дисковете или цялата система бъдат откраднати.

Наличната в TurboNAS услуга Station Virtualization превръща QNAP TVS-463 в устройство с двойно предназначение, което може да функционира като мрежово устройство за съхранение на данни и като сървър за виртуализация, поддържащ множество операционни системи. Благодарение на опростения и удобен интерфейс виртуалните машини се управляват много лесно.

NAS устройството предлага и SSD кеширане, което ускорява броя на входно-изходните операции (IO/s) на дяловете за съхранение на данните, а това определено се отразява благоприятно на виртуализацията.

Управлението на QNAP TVS-463 е опростено значително с интерфейса QTS 4.2.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК