Huawei Nova: изненадващо добър дебют на достъпен телефон

Computerworld.bg
Владимир Владков

Huawei Nova: изненадващо добър дебют на достъпен телефон

Владимир Владков
106 прочитания

Computerworld.bg

© Владимир Владков


Владимир Владков

Huawei вече доказа, че може да прави добре изглеждащи и пасващи идеално в дланта ви смартфони с Huawei P8 и P9. Не прави изключение и най-новият модел в средния клас на компанията, кръстен именно така - Nova. С метален корпус, извито 2.5D предно стъкло и приятно закръглени ръбове този телефон е много удобен за държане и ползване с една ръка. Освен това размерите му са подходящи за повечето джобове - 141,2 на 69,1 мм. Дебелината му е само 7,1 мм, доскоро запазена марка за флагманските модели.

Вглеждайки се по-отблизо в телефона, ще забележим полираните метални странични ръбове, гладкия метален гръб и пластмасовата секция в горната част на телефона – бяла в тествания модел в „мистично сребърно“, подобна на тази в моделите Huawei 6P и P9. Кръглият датчик за пръстов отпечатък е в горната средна част на гърба (компанията се е отказала от квадратната форма на датчика), а предният панел е с изчистен дизайн, включващ само говорител, предна камера и датчик за околна светлина.

Големите телефони стават физически по-малки, а по-малките модели са направо компактни. Телефонът Nova е с точният размер, за да не попадне в класа на фаблетите. Той лесно се побира в джоба ви, достатъчно лек е (143 грама) да не ви притеснява и въпреки това изглежда страхотно. Размерите му са като на iPhone 7, макар че апаратът на Apple има 4,7-инчов дисплей, а Nova разполага с 5-инчов дисплей. Това е резултат от тънката рамка и от липсата на физически бутони отпред (това важи и за други модели на Huawei), така че дисплеят заема много голяма част от предния панел на смартфона.

Huawei описва Nova като глобалнo устройствo, пуснатo вече в България. Стандартната гаранция е 24 месеца, 6 месеца за батерията. Целевата група за Huawei Nova са жени между 20 и 40 г., за които е важен дизайнът и камерата. Много мъже обаче също го харесват, според Кристина Щерева, маркетинг мениджър на Huawei Mobile за България и Македония.

Huawei Nova може да се купи в няколко цветови отенъка, включително „мистично сребърно“ (такъв е и тестваният модел), титаниево сиво и престижно златно, като цената му 400 лв. с план Мтел Безкрай 3XL (месечна такса 69,99 лв.), но по-вероятно е да го вземат потребители, предпочитащи по-нисък тарифен план, например Мтел Безкрай XL (23,99 лв.), като в този случай цената на Nova e 500 лв. При Vivacom най-ниската цена за смартфона също е 400 лв., но месечната такса за приложимия план Smart XL е намалена за празниците от 69,99 лв. на 34,99 лв. Без план, но с карта за лоялни клиенти VIVAClub апаратът се продава за 649 лв. На свободния пазар в Технополис цената му е малко по-висока – 729 лв.

Ярък екран, но и филтър за по-малка умора на очите

Всичко казано дотук за компактния корпус може да ви накара да си помислите за екран малко над 4 инча, като при iPhone. Nova обаче има точно 5-инчов дисплей, създаден по IPS технология, който е с резолюция 1920 на 1080 точки.

Нивото на черното на дисплея е много добро, текстовете се четат ясно, а цветовете се възпроизвеждат с много голям контраст, така че снимките с изключително отчетливо. Дисплеят се справя с цветовете много добре – те са живи и ярки.

Дисплеят Full HD (1920x1080) по IPS технология е създаден да се справя отлично при слаба осветеност благодарение на включения филтър за синя светлина. Този режим изморява по-малко очите, като екранът изглежда покрит с жълтеникавa окраска. Филтърът предоставя по-голям зрителен комфорт вечерно време или при употреба в други „мрачни среди“, като той действа подобно на функционалността Night Shift на Apple. Интересна е и възможността за автоматично включване при изгрев и загасване при залез.

Бърза камера и снимане на 4K видео

След пускането на P9 всички очакваме страхотни възможности от камерите в смартфоните на Huawei. Моделът Nova не изневерява на тази тенденция. Задната камера е 12- мегапикселова и размерът на пиксела е 1,25 микрометра. Колкото по-голям е пикселът, толкова по-добро е качеството на снимката, казват от Huawei. И това се доказва. Насочвате Nova към пейзаж и телефонът прави ясни снимки с голям контраст и дълбочина на цветовете.

Разликата с по-мощния модел на Huawei се проявява при слаба осветеност, тъй като блендата на Nova e f/2.2. Въпреки това камерата се справи отлично при снимане в „неудобната за снимки“ зала на София Хотел Балкан (бившия Шератон), като снимката нямаше никакъв шум и бе използвана в печатно издание на Computerworld.

Има и няколко вградени фотографски режима и разбира се, липсват монохромните снимки от Leica камерата на P9.Колкото до селфи камерата, тя прави 8-мегапикселови снимки. Режимът Perfect Selfie помага на начинаещите, комбинирайки няколко заснети кадъра, така че лицето ви да изглежда най-добре, а „огледалният“ режим е по-скоро за забавление.

Пейзажни снимки с Huawei Nova

Снимки в стая със слаба осветеност

Това е първият телефон на Huawei, който дава възможност за снимане на 4К видео (при 30 кадъра в секунда).

Софтуерни добавки

Операционната система Android 6.0 Marshmallow, инсталирана на телефона, е допълнена от потребителския интерфейс на Huawei - EMUI 4. Това означава, че всички икони на приложения са разпръснати на няколко домашни екрани, има и доста други промени спрямо стандартния Android. Сред тях преработена визия за известията, която се разделя на две части – известия и съобщения, а с приплъзване наляво стигате до кратките команди за функции като Wi-Fi, яркост, Bluetooth и др.

Има добри попадения при част от тези промени. Известията са интерактивни и когато почукнете върху тях, получавате бърз достъп до кратките команди. Има обаче твърде много предварително инсталирани приложения, включително booking.com, WPS Office, News Republic и няколко игри. За щастие те могат да бъдат деинсталирани. Huawei предоставя своя Phone Manager за оптимизиращи задачи като почистване на „боклучави“ файлове, затваряне на работещи във фонов режим приложения и проверка на използваните мобилни данни. Налични са още приложение за метео прогноза, за огледална връзка, УКВ радио (FM радио), диктофон, приложение за е-поща, както и няколко оригинални приложения на Huawei, повечето от които също могат да бъдат премахнати.

Клавиатурата Swype на Huawei е задействана по подразбиране в телефона Nova, но за писане на български е препоръчително да превключите на оригиналната клавиатура на Google.

Има няколко забавни кратки команди и добавки към тази клавиатура. Можете да чукнете на екрана и да стигнете до скрито меню, чрез което да махнете рядко използваните приложения. Функцията Knuckle Sense също е полезна. С кокалчето на пръста си можете да изписвате букви по екрана, да активирате кратки команди към приложения или някои функции.

Батерия и процесорна мощ

Животът на батерията на Nova е просто чудесен. Батерията с капацитет 3040 mAh захранва относително по-малък екран с резолюция 1080p, така че издържа доста повече от очакваното. Според Huawei при нормална употреба от стандартен потребители телефонът би трябвало да издържа два дена без презареждане, като при тестовете това се доказа. За двата почивни дена (събота и неделя) ползвах само няколко приложения, влязох във Facebook, но направих доста снимки първия ден, след което през нощта телефонът остана в режим на „изчакване“. На сутринта в батерията на телефона все още имаше около 59% капацитет.

Заслуга за икономичността има и новият чип на Qualcomm - Snapdragon 625, който е „по-пестелив“ в енергийно отношение от по-старите чипове. От компанията обясняват, че Snapdragon 625 предоставя на потребителите 30% повече живот на батерията в сравнение с предишния чип Snapdragon 615. Освен това телефонът се справя много бързо с повечето задачи, така че и екранът свети много по-кратко време. Предимство за телефона е не само наличието на новия реверсивен USB порт Type-C, но и поддръжката на зареждане с 2А ток. Изразходвана напълно батерия се зареди на 100% за около час и половина. "Има и възможност за бързо зареждане с 9 волта и 2 ампера ток, което „запълва“ капацитета на батерията за 95 минути“, заяви при представянето на телефона Георги Колев, търговски директор за мобилните устройства на Huawei за България и Македония.

Пространството за съхранение не е огромно - 32 GB, но може да се разширява чрез „хибридния слот“ на Huawei, в който можете да поставите или карта MicroSD и SIM, или две SIM карти (зависи какво искате да ползвате).

Инсталираната 3GB оперативна RAM памет е по-голяма от RAM чипа в много от флагманските модели. При тестовете с AnTuTu 3D телефонът получи резултат 65 769, с Quadrant - 6195. Това са сравнително добри постижения за апарат от среден клас, макар че са по-ниски от тези на флагманските модели.

Сензорът за пръстов отпечатък работи много добре, като след първоначалното обучение за най-често използваните пръсти (обикновено показалците на лява и дясна ръка), стартирането от спящ режим в работен става мигновено и без никакви откази (естествено, ако не сте поставили друг пръст върху датчика). Инсталираната операционна система Android 6.0 Marshmallow вероятно ще бъде надградена до Android 7 (Nougat), но все още няма обявен срок за това.

Владимир Владков

Huawei вече доказа, че може да прави добре изглеждащи и пасващи идеално в дланта ви смартфони с Huawei P8 и P9. Не прави изключение и най-новият модел в средния клас на компанията, кръстен именно така - Nova. С метален корпус, извито 2.5D предно стъкло и приятно закръглени ръбове този телефон е много удобен за държане и ползване с една ръка. Освен това размерите му са подходящи за повечето джобове - 141,2 на 69,1 мм. Дебелината му е само 7,1 мм, доскоро запазена марка за флагманските модели.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК