Moto G 5G Plus е много добро начало за 5G телефон

Moto G 5G Plus е много добро начало за 5G телефон

Владимир Владков
253 прочитания

Смартфонът Moto G 5G Plus е много добро решение за потребители, които решат да преминат към 5G услуги, като разполага с по-добър чипсет, по-голям живот на батерията и качество на екрана от много други устройства в този ценови клас. Фактът, че е съвместим с 5G го превръща в примамлива оферта, сред най-евтините предложения на 5G пазара.

Бърз преглед

Какво представлява Moto G 5G Plus? Това е първият съвместим с 5G модел в достъпната G линия на Motorola, като и към момента е сред най-евтините 5G телефони у нас, макар че наскоро Motorola обяви и още по-достъпна версия Moto G 5G (т.е. без плюс). Датчикът за пръстовия отпечатък е монтиран отстрани, не отзад, вграден е в бутона за захранването, има и физически бутон Google Assistant, дълъг екран със съотношение на страните 21:9 и две предни камери - все неща, които липсваха в предишните модели. Това е и най-големият екран за телефон Moto G.
Moto G 5G Plus разполага с чипсета Snapdragon 765G, който има впечатляващи характеристики за бюджетен телефон, което означава, че телефонът е лесен за използване, а максималното ниво на опресняване на екрана е 90Hz, още една впечатляващи функционалност на това ценово ниво. Опресняването се постига на дисплей с резолюция 1080 x 2520 (409ppi ) при съотношение на страните 21:9. Въпреки че корпусът е доста дълъг, телефонът се държи по-леко, отколкото предполага неговия 6.7-инчов размер.

Въпреки това има леко неудобство заради монтираният отстрани сензор за пръстови отпечатъци - той е поставен твърде високо, а това влошава използването на преките пътища с двойно докосване - страхотна функция, която Motorola е събрала в сензора за пръстови отпечатъци.

Плюсове Минуси
Достъпен 5G модел
Сравнително лесен за използване
Дълго издържаща батерия
Пръстовият отпечатък не сработва винаги
Камерата не е сред най-добрите на пазара
Бутонът Google Assistant понякога дразни

Цена и наличност на Moto G 5G Plus

Moto G 5G Plus бе пуснат в Европа през лятото. У нас се появи само в някои търговски вериги във вариант със 128GB памет за съхранение и 6GB RAM памет на цена около 699 лв. Засега моделът липсва в портфолиото на трите мобилни оператори. Под тези ценови нива е Huawei P40 Lite 5G (около 395 лв.). ONEPLUS 8T с подобни параметри е близо 1200 лева.

Дизайн

Moto G 5G Plus е подчертано модел с "плюс" размер, дори в сравнение с Moto G8 Plus. Той е по-голям от своите събратя, с по-голям екран, но G 5G Plus не е твърде широк, така че няма да е неудобен за държане от повечето хора. Размерите на корпуса са 168 на 74 мм, а дебелината е 9 мм. С тегло 207 грама той е малко по-тежък от средния апарат, но не е твърде тежък.
В предната част на телефона екранът заема по-голямата част от пространството, като има съвсем малка рамка (е все пак минимална за телефоните на Motorola, които често имат по-дебели рамки) както и два "отвора" за камерите. Задната част на апарата побира пакета от 4 камери, широк модул за светкавица и логото на Motorola. Гърбът е пластмасов, но въпреки това не изглежда от евтин материал.

Изненадваща функция на Moto G 5G Plus е монтираният отстрани скенер за пръстов отпечатък, тъй като при Moto G той обикновено е на гърба. Той е побран в бутона за захранването отдясно, точно под плъзгача за усилване/намаляване на звука. Заради по-дългият корпус понякога е трудно да се достигне до този сензор, но ако успеете да го докоснете, телефонът моментално се събужда.

Отляво в горната част се намира бутонът Google Assistant - натискате го и получавате своя помощник с изкуствен интелект. Но често може да го натиснете и случайно, докато е в джоба ви, което е леко дразнещо.

Moto G 5G Plus има порт USB-C и подобно на повечето телефони Moto разполага и с 3.5 мм жак за слушалки, така че феновете на жичните слушалки ще са доволни. Телефонът се предлага само в един цвят, син нюанс, който е характерен за телефоните Moto G.

Дисплей

След като внедри екраните със съотношение 21:9 в линията Motorola One и Edge, изглежда Motorola е избрала G 5G Plus, за да осигури това по-дълго съотношение и в линията Moto G. Макар че толкова дълъг телефон не се побира във всеки джоб, той е достатъчно тънък за лесна употреба с една ръка, а и имате достатъчно пространство да виждате по две приложения наведнъж, а филмите могат да бъдат гледане без черни ленти в горната или долната част.

Екранът на Moto G 5G Plus е с диагонал 6.7 инча, което го превръща в един от най-големите апарати на Motorola заедно с устройствата от серията Edge. Резолюцията е 1080 на 2520 точки, което се равнява на 2K, т.е. нивото е средно дори за този ценови клас, макар че някои конкуренти предлагат екрани само със 720p. Изображенията на екрана са приятни, особено заради поддръжката на HDR10, осигуряваща добър динамичен обхват. При максимално опресняване от 90Hz навигирането в телефона е плавно. Можете да намалите опресняването на 60Hz или да изберете автоматичен режим, който превключва между 60Hz и 90Hz в зависимост от приложението, което използвате, ако искате да спестите от живота на батерията, но като се има предвид големият й капацитет, едва ли ще имате нужда от това.

Системата от камери

Moto G 5G Plus разполага общо с 6 камери - четири са на гърба и две на предния панел. Отпред е разположена 16MPx селфи камера с f/2.0, придружена от 8MPx ултраширока камера с f/2.2 за групови снимки. Снимките изглеждат доста добре, когато са направени при добра осветеност, но стават малко зърнести при намаляване на светлината. Ефектът "Бокен" в режим "Портрет" също дава прилично качество. Motorola e вградила и режим "Красота" (beauty) както за обикновените, така и за ултрашироките селфи заснемания, но ако прекалите с този ефект лицето може да получи някои комедийни окраски.

Задният фотографски "пакет" включва основна камера с 48MPx и f/1.7, 8 Mpx ултраширокоъгълна с f/2.2, 5MP макро камера и f/2.2, както и камера за дълбочина с резолюция 2MP и f/2.2. Снимките с основната камера са с добра детайлност. Липсата на оптично приближение се компенсира донякъде от 8-кратното цифрово приближение, което дава по-добър ефект от очакваното. Снимките с ултраширокоъгълната камера не показват дефекти по краищата, както в предишни модели. Работата на макро режима е отлична, като превключването към него става бързо, включително фокусирането върху обектите, които са много близо до обектива и имат разнообразна текстура. Motorola е пуснала и нова фотографска функция в G 5G Plus: смарт композиция (Smart Composition), която автоматично "изрязва" снимките, за да подобри кадрирането (за да спазо правилото за едната трета). Все пак е добре да подсилите пост обработката с някое от многобройните приложения за фото редактиране.

Moto G 5G Plus предлага и 4K видео запис, като това изглежда много интересно при запис в съотношение 21:9, което е характерно за много от филмите, така че домашното ви видео да прилича повече на холивудска продукция.

Спецификации и производителност

Moto G 5G Plus работи с чипсета Snapdragon 765G, който се използва предимно в телефони от високия среден клас, но понякога се вгражда и в по-достъпни модели като този на Motorola. Благодарение на този чипсет с телефона се работи доста по-бързо от повечето други модели Moto G, като за това помага и оперативната RAM памет от 6GB.
Приложенията се зареждат бързо, което важи и за превключването между тях, а игрите се играят плавно и без накъсвания дори при бързи състезателни игри с много детайли. Разбира се, това не е топ процесорът на Qualcomm, но при масовите приложения и игри това едва ли ще ви подразни. Трябва да споменем, че по-дългият живот на батерията се дължи отчасти и на някои оптимизация в чипсета. При бенчмарк теста резултатът му от 1832 е доста добър за ценовия клас под 700 лв.

Както подсказва името му, Moto G 5G Plus е 5G телефон, но у нас засега не може да се свърже към нито една тестова мрежа. Много от днешните сценарии за използване на 5G от крайните потребители изискват добър хардуер. Ако ще си пускате поточно видео, ще искате да ги гледате на добър екран, а ако играете онлайн игри, ще искате добър чипсет, така че с този модел Motorola не спестява нито от едното, нито от другото. Въпросът е кога ще има работеща 5G мрежа с достатъчно честотни ресурси, така че да се възползвате напълно от функциите, които предлага чипсетът и Moto G 5G Plus.

Софтуерът

Moto G 5G Plus работи с Android 10, като това е точно платформата, която Google е проектирала, без "финтифлюшките", с които други компании украсяват стабилната операционна система.

Всъщност и Motorola предлага някои собствени трикове, като най-популярни са т.нар. Moto Action, които ви позволяват да използвате различни функции с помощта на жестове: Fast Torch включва фенерчето, когато разклатите телефона два пъти, а завъртането на телефона отваря приложението на камерата. Отнема малко време, за да свикнете с тези жестове, но те могат да бъдат доста забавни, ако свикнете да ги правите добре, така че да не се окаже, че изваждайки телефона при сутрешния си крос не сте задействали всички.

Наличен е и интерфейсът My UX, който Motorola пусна с Motorola Edge, като с него можете да променяте шрифт, размер на иконите и цветовата схема на потребителския интерфейс. Заедно с вградената колекция от помощни средства в Android разполагате с добър набор от опции за персонализиране на телефона.

Интересна нова добавка в My UX е възможността да използвате сензора за пръстов отпечатък - ако чукнете два пъти при включен телефон, той ще ви "поднесе на тепсия" до 6 бързи връзки, които лесно да изберете. Motorola предлага например да "чукнете" върху една от връзките, за да стигнете веднага до често посещавано място в Google Maps, или да добавите телефонни номера, на които често звъните.

Живот на батерията

Motorola се стреми да вгради наистина големи батерии в линията Moto G, и Moto G 5G Plus не прави изключение, разполагайки с "щедрия" капацитет от 5000mAh.

Moto G 5G Plus издържа по цял ден употреба, независимо дали се ровите непрекъснато в социалните медии, а след това играете часове, стриймвате музика или гледате някой филм (разбира се, само в обедната почивка). Използването на устройството за два дена зависи много от това колко часа сте играли, но всъщност малко телефони извън категорията на "слушалките" могат да издържат два пълни дена на употреба, затова е по-безопасно да си дозаредите телефона през нощта.

Самото зареждане става с 20-ватово зарядно, макар че вече има и телефони, поддържащи още по-бързо зареждане с мощност 30W и дори 65W. Въпреки това цялостното зареждане на батерията отнема под 2 часа, като 65% се достигат за около час. Не се поддържа безжично зареждане, "запазено" за по-скъпите модели.

Motorola Moto G 5G Plus: Отличен бюджетен смартфон с поддръжка на 5G

Смартфонът Moto G 5G Plus е много добро решение за потребители, които решат да преминат към 5G услуги, като разполага с по-добър чипсет, по-голям живот на батерията и качество на екрана от много други устройства в този ценови клас. Фактът, че е съвместим с 5G го превръща в примамлива оферта, сред най-евтините предложения на 5G пазара.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК