Galaxy Z Fold 2 e най-добрият сгъваем телефон, въпреки високата си цена

Galaxy Z Fold 2 e най-добрият сгъваем телефон, въпреки високата си цена

Владимир Владков
1009 прочитания

Samsung Galaxy Z Fold 2 е може би единственият сгъваем телефон, чиято покупка си струва да обмислите през 2020 г., ако искате да предизвикате възхищение, когато го показвате, и малко завист, че можете да си го позволите. Ако вече сте го пробвали в някой от магазините на операторите, може би сте усетили, че държите телефон от бъдещето, чийто екран се разгъва до размер на таблет, а същевременно дори в сгънато положение има голям преден екран. Същевременно подобрената система на пантите решава много от проблемите от първото поколение Galaxy Fold. Освен високата цена, друг съществен минус е камерата, която не е толкова добра, колкото в модела Note 20 Ultra.

Всъщност Samsung Galaxy Z Fold 2 не само е по-добър от оригиналния Galaxy Fold. Новият модел прави качествен скок по отношение и на характеристики, и на дизайн, и на изработка. И всички тези иновации си заслужават да платите почти 4000 лв. (ако разполагате с тях). Разбира се, ако го купите с абонаментен план, можете да "спестите" над 1000 лв. от тази сума.

Samsung е вградила редица иновации, които превръщат хибридния телефон/таблет във всестранно устройства благодарение на новия режим Flex Mode. Освен това многозадачната работа е още по-добра, като едновременно могат да бъдат стартирани до 3 приложения, а редица приложения могат да използват двойния изглед за подобрена продуктивност.

Накратко предимствата на Samsung Galaxy Z Fold 2

  • По-голям преден дисплей, който вече е 6.2 инча, което означава, че не винаги се налага да използвате вътрешния голям разгънат дисплей за много от задачите. Външният екран е по-тесен от този на типичните телефони.
  • Приложенията най-сетне могат да се възползват от таблетния екран. Например при Gmail виждате списъка с е-писма вляво, а текстът на съобщенията - вдясно, а Slack ще покаже контакти вляво и съобщенията вдясно. iPhone например не го прави.
  • Многозадачната работа е по-добра: Много лесно създавате група приложения, за да стартирате по три приложения наведнъж. Можете да "плъзгате" и да пуснете съдържание от един прозорец в друг в определени приложения.
  • Режимът Flex добавя много гъвкавост: Благодарение на гърбичния механизъм на пантите, можете да отворите дисплея при различни ъгли. Flex Mode дава възможност да се възползвате от това. Например в приложението за камерата виждате предишните снимки горе, а контролните бутони са най-отдолу.

Плюсове Минуси
Много по-голям преден дисплей Много висока цена, дори да я заслужава (почти колко добър 65-инчов OLED телевизор)
Изключително прецизирана панта от ново поколение Не разполага с най-добрите камери на Samsung (като тези в Note 20 Ultra)
Подобрен софтуер за разделяне на екрана Няма слот за карта microSD, макар че вграденият капацитет е голям

Всеки път, когато екранът се сгъне наполовина, това прави впечатление. Дори непознати от фирма за гаражни врати, които са доста много общителни, попитаха - какво е това и струва ли си да го купуваме, тъй като сме фенове на Samsung?

В разгърнато състояние все едно да притежавате 7,6-инчов мини таблет с Android. Обикновено за такова устройство бихме имали нужда от малка чанта или раница, за да обикаляме с него, затова в крайна сметка често оставяме таблета у дома. Дизайнът на Samsung обаче превръща таблет устройството в побиращо се в джоба. Разбира се, ако не сме обути с дънки с тесни джобове, този хибрид между телефон и таблет може да се носи почти навсякъде.

Вътрешният дисплей впечатлява не само с размера. Неговата адаптивна честота на опресняване от 120 Hz се включва, когато играете игри или гледате филми, предлагайки по-плавно възпроизвеждане в сравнение с екрана с опресняване 60 Hz на миналогодишния Fold. Плавното възпроизвеждане има значение на голям екран като този, въпреки че все още се забелязва слаба гънка по средата на дисплея. Най-горният слой на дисплея е пластмасов протектор, който се чувства доста плътен на допир в сравнение със стъкления дисплей на предния капак.

Всичко останало във Fold 2 се усеща като по-стабилно, особено преработената панта, която може да отвори телефона на няколко позиции. Механизмът на променящия се екран на Samsung е съчетан с режима Flex, който автоматично пренарежда потребителските интерфейси на определени приложения, предимно при използване на камерата.

И тук се появява едно от предупрежденията - камерите в Z Fold 2 не трябва да са определящите при покупката на вашия смартфон. Сгъваемият модел разполага с 5 много добри камери, включително три на гърба - обикновена, с ултраширокоъгълен обекти и телефото. Но заради поддръжката само на 2-кратно оптично и 10-кратно цифрово увеличение в сгъваемия модел телефонът с най-добата камера на Samsung си остава Galaxy Note 20 Ultra, благодарение на зашеметяващото си 5-кратно оптично и 50-кратно цифрово увеличение.

Интерфейс

Най-големите промени в софтуера за смартфони през последното десетилетие се случват именно, защото сгъваемите телефони стимулират идеята за използване на множество приложения едновременно.

Функционалността е съществувала в телефоните и преди, но концепцията е напълно функционална във Fold 2.

Режимът Flex е начинът, чрез който Samsung изпълнява перфектно софтуера с разделен екран. Когато 7,6-инчовият Fold 2 е подпрян под ъгъл 90 градуса, приложението за камера показва визуализация на камерата на живо в горната част на екрана. В долния ляв ъгъл е последната направена снимка (така можете да сравните най-новия си кадър с този, който ще направите), а в долната дясна страна са контролите на камерата. YouTube позволява нещо подобно - можете да гледате видеоклип в горната половина на екрана, докато превъртате коментари или навигирате до други видеоклипове в долния екран.

Цялата тази информация обикновено би била "натъпкана" на малък екран, така че режимът Flex има потенциал драстично да разнообрази интерфейса на Android. Разделеният екран е съвместим с повече приложения и ви позволява да преглеждате три приложения наведнъж, като някои приложения дори поддържат плъзгане и пускане (Drag&Drop) между прозорците.

Останалата част от Android 10 и потребителският интерфейс OneUI 2.5 на Samsung работят отлично, а функцията App Continuity на Samsung ви позволява да персонализирате кои приложения да остават отворени на малкия екран, дори когато сгънете телефона. Това позволява да затворите всички видео разговори, когато сгънете телефона, но оставя отворени други приложения като Google Maps.

Живот на батерията

Споменахме, че със Z Fold 2 можете да отиде почти навсякъде. Той обаче не е водоустойчив или прахоустойчив, както повечето телефони на тази цена. Батерията на Galaxy Z Fold 2 се налага да бъде зареждана през нощта след еднодневна активна употреба на телефона. Колко дълго ще издържи батерията с капацитет 4500 mAh зависи от два фактора. Първият е колко често използвате 7,6-инчовия екран спрямо 6,2-инчовия дисплей на капака, който харчи по-малко енергия, а вторият е колко често активирате режима на опресняване 120Hz. Адаптивното опресняване на екрана на Samsung е интелигентно, като може да свали честотата до 11 Hz за най-простите задачи.

Samsung е снабдила телефона със своята технология Super Fast Charging и включва зарядно устройство от 25 W. Подобно на Note 20 Ultra, той не поддържа опционалния аксесоар за зареждане от 45 W, представен при премиерата на Note 10 Ultra и който работи и с трите телефона S20. Той обаче поддържа бързо безжично зареждане, макар, че мощността е ограничена до 11 W вместо обичайните 15 W. Позволява ви да използвате PowerShare за безжично зареждане на друго Qi-съвместимо устройство (като Buds Live).

Samsung Galaxy Z Fold 2 - колко струва?

Samsung Galaxy Z Fold 2 бе пуснат в средата на септември в САЩ и Великобритания. В България се появи през октомври. Първоначално цената му бе малко над 4000 лв. (без договор с оператор). За Коледните празници Technopolis включи смартфона в промоциите си, като моделът с 256 GB памет се предлага за 3699 лв., а освен това може да бъде закупен с кредит от TBI Bank с 0% лихва и за 20 месеца, което означава сравнително поносима месечна вноска от почти 185 лв. Все пак моделът с по-добра камера GALAXY S20 ULTRA се продава за 1999 лв., без да е в промоция.

При операторите телефонът е по-евтин в пакет с абонаментен план.

A1 България рекламира телефона в пакет с А1 One Unlimited 5XL с месечна такса 52,99 лв. В този случай Galaxy Z Fold 2 струва 2869.99 лв. При запазване на настоящия абонамент към А1, телефонът ще струва 3098.99 лв.

В Telenor България има различни схеми при нов клиент, нова карта, подновяване на абонамент или без такъв. При нова карта и месечен план Тотал + за 52.99 лв./месец, цената на модела е 2809,99 лева в брой. С план Тотал+ за 13.99 лева на месец SAMSUNG Galaxy Z Fold 2 Bronze струва 3109,99 лв.

Vivacom също рекламира телефона с най-големия си абонаментен план - Smart U, чиято месечна такса е 51.99 лева, но включва 50 хиляди MB месечно плюс още 450 000 MB за първите 12 месеца. При толкова мощен план цената на телефона е много добра - 2709,98 лева, или на изплащане за 123.98 лв./месец. С най-евтиния абонаментен план Smart S+ (месечна такса 13.99 лв.), цената на Galaxy Z Fold 2 е 3129.98 лв. Vivacom предлага модела в два цвята - мистично бронзов и мистично черно, като дава и подарък външна батерия.

Спецификации на GALAXY Z FOLD 2
Размери
В разгънато състояние
Сгънат

159.2 x 128.2 x 6.9 мм
159.2 x 68 x 16.8 мм
Екрани
основен
на капака

7.6'' QXGA+
6.2'' HD+
Кадрово опресняване до 120Hz, адаптивно
Плътност на точките на дисплея 373ppi/ 386 ppi
Софтуер Android 10, OneUI 2.5
Чип 7-nm Snapdragon 865 Plus
RAM памет 12GB
Вградена памет за съхранение 256GB
Предна селфи камера: 10MP, F2.2
Задни камери 12MP + 12MP + 12MP
Батерия 4500mAh
Мобилни мрежи:
LTE Cat20
5G

2 Gbps DL/ 200 Mbps UL,
(режим NSA, режим SA)

Да си купите ли Galaxy Z Fold 2?

  • По-лесно е да препоръчате този телефон на запалените по технологиите потребители, които жадуват за новости, знаейки, че с всяка нова итерация възможността да се фукат със сгъваем екран ще изчезне. В бъдеще много хора ще могат да си позволят Galaxy Z Fold 4 или 5 (ако Samsung все още поддържа името на тази серия), така че времето да блеснете сред техноманиаците е именно сега.
  • Ако искате да играете игри на страхотен голям екран, Fold 2 е доказателство, че мобилните игри са приложението "убиец" за сгъваемите телефони. Наличието на толкова голям дисплей, при това с опресняване 120Hz осигурява изключително плавна игра дори в най-взискателните заглавия.
  • Но Fold 2 не е предназначен да се наложи сред средния клас потребители, особено когато съществуват по-практични телефони като Galaxy S20 Plus и Note 20 Ultra, които имат по-добри камери и цената им е наполовина. Samsung може да "натъпче" още повече възможности в следващия си сгъваем телефон, но може е по-добре да "сгъне" цената наполовина.

Samsung Galaxy Z Fold 2 е може би единственият сгъваем телефон, чиято покупка си струва да обмислите през 2020 г., ако искате да предизвикате възхищение, когато го показвате, и малко завист, че можете да си го позволите. Ако вече сте го пробвали в някой от магазините на операторите, може би сте усетили, че държите телефон от бъдещето, чийто екран се разгъва до размер на таблет, а същевременно дори в сгънато положение има голям преден екран. Същевременно подобрената система на пантите решава много от проблемите от първото поколение Galaxy Fold. Освен високата цена, друг съществен минус е камерата, която не е толкова добра, колкото в модела Note 20 Ultra.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК