MSI Clutch GM41 Lightweight Wireless: Нищо излишно

MSI Clutch GM41 Lightweight Wireless: Нищо излишно

Удачна безжична мишка за игри на добра цена

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за нейтив пакети.
1976 прочитания

В навечерието сме на втора тежка зима, която вероятно отново ще бъде белязана от дълги гейминг сесии. Ако си търсите нова нова мишка, прочетете долните редове.

Най-общо казано, моделът Clutch GM41 Lightweight Wireless на MSI е гейминг мишка, която според производителя предлага базови функции и качествени материали на добра цена.

Представяне и основни показатели

В кутията MSI Clutch GM41 Lightweight получавате семпъл, но съвсем пълноценен комплект: самата миша, стойка за зареждане (с поставен в нея безжичен приемник), както и USB кабел.

Както си личи от името, според производителя едно от основните предимства на продукта е ниското тегло. Мишката без кабела и зарядната подставка тежи само 74 грама. В портфолиото на компанията присъства жична версия на GM41, тежаща 65 грама (отново без кабела). От горните две числа човек може да заключи, че батерията в безжичния модел тежи под 10 грама. Капацитетът ѝ не голям, само 300 mAh, но по данни на MSI е достатъчен за 80 часа игра. Не се споменават данни за това как точно и при какви настройки е измерен този период, но подозирам, че става дума за максимална възможна автономия при лека употреба. В мои ръце за около 10 часа работа, сърфиране из мрежата и игра вечер за почивка зарядът на батерията спадна с около 20%. Ако показанията на софтуера са верни, вероятно бих могъл да очаквам около 40 часа живот.

С други думи, ако възнамерявате да играете активно две денонощия, този модел надали е за вас. Ако обаче сте по-като нормалните хора и спите поне веднъж на денонощие, можете да сте спокойни, че батерията няма да ви подведе.

Говорейки за батерии, няма как да не обърнем внимание и на процеса на зареждане. В комплект с мишката идва специално зарядно устройство - док станция. Когато не ползвате мишката, можете да я поставяте върху него. Благодарение на магнитите, вградени както в самата мишка, така и в стойката, позиционирането е лесно. Логото на гърба свети в различен цвят в зависимост от нивото на заряд.

Док станцията е оборудвана с медни електрически контакти за зареждане на поставената отгоре мишка, както и със слот, в който се поставя безжичният приемник. Можете да го извадите и да го вземете със себе си, без да разнасяте поставката. В моя случай опцията е удобна, ако ми се наложи да работя от служебния лаптоп.

Разбира се, можете да включите USB кабела директно в мишката. Това обаче е по-скоро авариен вариант само ако батерията свърши ненадейно, тъй като кабелът е доста твърд. Ако пък поставите мишката за 10 минути на зарядното, ще получите заряд за 9 часа работа.

Сензор и софтуерни функции

MSI Clutch GM41 Lightweight е базирана на сензора PixArt PAW-3370, предлагащ 1ms закъснение и чувствителност до 20 000 DPI. Последното число надали впечатлява опитните геймъри - надали някой ще увеличи точно тази настройка на максимум, тъй като колкото повече вдигате чувствителността, толкова по-бързо ще се движи курсорът по екрана. Все пак редно е да се отбележи, че PixArt е един от известните доставчици на сензори за мишки. С други думи, хардуерът на GM41 вдъхва доверие.

За управление на функциите на мишката на компютъра трябва да си инсталирате приложението MSI Center, както и неговия модул за гейминг устройства.

Там освен стандартните опции за конфигуриране на петте бутона, чувствителността (DPI) и др. стандартни такива са налице и още две важни настройки - Angle Snapping и Motion Sync. Втората синхронизира работата на мишката с USB порта, така че забавянето при подаване на сигнали да е минимално. При включване на тази опция очаквайте по-високо потребление на енергия, но пък тя позволява постигане на обещаваните от производителя 1 ms отклик.

Angle Snapping пък позволява включване и изключване на предвиждащ алгоритъм за движенията на ръката. При включване на опцията ще можете по-лесно да рисувате прави линии, но за един геймър подобно външно филтриране и донагласяне на движенията може да пречи.

Не на последно място през MSI Center можете да управлявате и светлинните ефекти на мишката. Закъде сме без RGB през 2021 г.? В GM41 е предвиден само един светещ eлемент - логото на гърба на "гризача". За целта обаче трябва да инсталирате още един модул - Mystic Light. В него освен шаренията по мишката можете да настройвате и поведението на светодиодите по други свързани хардуерни устройства, стига да са на MSI и да предлагат съответната функционалност.

Бутони и ергономика

Както се вижда от снимките, мишката е със симетричен дизайн. Въпреки това обаче тя е предвидена за дясна ръка, тъй като двата допълнителни странични бутона са разположени отляво.

На изображението долу можете да видите една до друга MSI Clutch GM41 Lightweight Wireless и Razer Deathadder Essential. Погледнати отгоре, двете мишки са почти еднакви по размер, като втората има доста по-изразена крива отдясно, където стои палецът по време на употреба. Според данните от кутията на MSI размерите на техния продукт са 130,1 на 67 мм (дължина и ширина). Погледнати отстрани, двете мишки се различават още по-драстично, като GM41 е значително по-ниска. Според мен това я прави по-подходяща за т.нар. Claw захват, макар че конкретиката тук зависи от други фактори, като например размера на ръката, дължината и формата на пръстите и т.н.

Сравнявайки двете мишки, бях уверен, че Deathadder-ът ще ми е по-удобен. Тук е редно да вметна, че съм почитател на тази форма от много години, още от епохата на култовата Microsoft Explorer 3.0A, така че вероятно може да се каже, че в началото подходих предубедено. И наистина, след като свързах с компютъра новата периферия, определено изпитвах дискомфорт поради по-ниския профил на продукта на MSI. Леко извитият ергономичен дизайн на Deathadder в комбинация с по-високия профил поне за мен прави тази мишка по-подходяща за отпускане на цялата длан (т.нар. Palm захват).

Още с първата сесия на Doom Eternal обаче останах учуден, тъй като почти мигновено забравих, че държа в ръката си ново периферно устройство. Отдавам това на факта, че по време на игра, заради напрежението обикновено променям захвата на мишката и в такива случаи може да се каже, че клоня към "орловия" захват. Особено при по-бързи движения и особено когато играя екшъни... каквито всъщност играя най-много. :)

Една седмица по-късно мога кажа, че бях съвсем свикнал с новото устройство, като единственото, което продължаваше да ми прави впечатление, е по-трудно въртящото се скрол колелце. В началото смятах да поставя този факт сред негативните си впечатления, но после се замислих. Да, при скролване по време на сърфиране в мрежата със сигурно предпочитам по-плавно въртящи се колелца, но в игри по-отчетливото стъпково въртене според мен има потенциала да предостави повече контрол. Признавам си, че рядко използвам скрола в игри точно защото обикновено не мога да разчитам на прецизен контрол по време на напрегната ситуация... Също така трябва да се отбележи, че това е един от компонентите в мишките, които обикновено се разработват най-бързо. С други думи - не знам какво ще е поведението на скрола след половин година...

Що се отнася до бутоните, MSI са използвали механични суичове от Omron с капацитет до 60 млн. клика. Кликовете са отчетливи и прецизни и за период на теста не забелязах инцидентни двойни сработвания или неотчетени натискания.

Заключение

Какви са негативите? (Не може без тях.) На първо място, определено предпочитам по-широките странични бутони на модела на Razer. При MSI обаче според мен няма как физически да бъдат поместени по-големи такива.

Друго, което не ми хареса, е как е изработката на стойка и по-точно - нейното тегло. То е прекалено малко и на практика винаги когато взимам мишката от дока, цялата стойка се повдига, увисвайки на споменатите по-горе магнити, помагащи за позициониране на мишката върху контактите по време на зареждане.

Също така според мен MSI можеха да приложат в продукта по-мек кабел за по-голямо удобство, в случай че ви свърши зарядът на батерията.

И последно... Може би ще прозвучи като изсмукано от пръстите, но ми се щеше MSI да бяха добавили поддръжка на Bluetooth. Така, идвайки си със служебния лаптоп у дома, не би имало нужда да местя приемника между двата компютъра. Редно е да се отбележи обаче, че при това положение, ако хардуерът поддържаше Bluetooth вместо сега използвания специален безжичен протокол, то не би било възможно да се постигне обещаното 1 ms време за отклик. Така че в случая положението е "Трай бабо за... геймърска мишка".

Иначе... MSI Clutch GM41 Lightweight определено успя да ме изненада. От много отдавна не бях се заигравал с мишка със симетричен дизайн. Бих казал, че продължавам да предпочитам Deathadder-а при по-спокойни занимания. Но! Продуктът на MSI е по-лек (ако това е важно за вас), безжичен и според мен е с по-удобно за игри скрол колелце. В този смисъл определено предлага повече за парите си.

Мисля, че MSI предлагат продукт с най-необходимото, без нищо излишно. Качествена безжична мишка за игри на добра цена.

В навечерието сме на втора тежка зима, която вероятно отново ще бъде белязана от дълги гейминг сесии. Ако си търсите нова нова мишка, прочетете долните редове.

Най-общо казано, моделът Clutch GM41 Lightweight Wireless на MSI е гейминг мишка, която според производителя предлага базови функции и качествени материали на добра цена.

Представяне и основни показатели

В кутията MSI Clutch GM41 Lightweight получавате семпъл, но съвсем пълноценен комплект: самата миша, стойка за зареждане (с поставен в нея безжичен приемник), както и USB кабел.

Най-новото

Нов 5G чипсет на Qualcomm ще обслужва по-малки IoT устройства

Нов 5G чипсет на Qualcomm ще обслужва по-малки IoT устройства

  • 0
  • 0


НОИ ще дигитализира пенсионните производства

НОИ ще дигитализира пенсионните производства

  • 0
  • 184

"Kyndryl България" навърши една година

"Kyndryl България" навърши една година

  • 0
  • 215

Microsoft интегрира ChatGPT в своята търсачка Bing

Microsoft интегрира ChatGPT в своята търсачка Bing

  • 0
  • 106

Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК