Две причини да се обърнете към колаборативната автоматизация

Две причини да се обърнете към колаборативната автоматизация

Александър Главчев
362 прочитания

Предимствата на т.нар. колаборативна автоматизация са неоспорими, уверени са от Universal Robots - повече рентабилност, производителност, гъвкавост, по-високо качество и още по-голяма удовлетвореност на служителите.

Предвид настоящия икономически пейзаж, производителите се нуждаят от тези предимства повече от всякога. Колаборативните роботи (или коботи) могат да бъдат конкурентно оръжие за борба с натиска и несигурността на пазара, уверени са от компанията.

Ако сте обмисляли да внедрите коботи, но все още не сте, или мислите да увеличите автоматизацията във фабриката си - сега е моментът. Ето и трите основни причини, поради които да го направите:

Недостиг на работна ръка Основното предизвикателство, с което се сблъскват производителите, е разликата между търсенето и наличието на квалифицирани работници. За съжаление, недостигът на работна ръка ще се задълбочава и през следващите години. Проучвания на Deloitte и The Manufacturing Institute показват, че през следващото десетилетие производителите ще трябва да добавят приблизително 4,6 млн. работни места - 2,4 от които може да останат незаети.

Проблемът допълнително се усложнява и от застаряващата работна сила: служителите във възрастовия диапазон от 55 до 74 години заемат дял от 85% в ръста на заетостта в еврозоната за периода от 2012 до 2018 година, а 44% от американските производствени работници са на най-малко 45 години. Тъй като тези служители са близо до пенсионна възраст, запълването на отворени позиции от и без това намаляващата бройка квалифицирани кадри, ще се превърне в още по-голямо предизвикателство.

Коботите са способни да помогнат за облекчаването на натовареността на работниците чрез попълване на техните пропуски, уверени са от Ubiversal Robots. Те могат да бъдат програмирани, управлявани и поддържани от съществуващите служители, независимо от предишния им опит в роботиката или автоматизацията.

Осигурявайки на производителите лесен начин за автоматизиране на неприятни, опасни, скучни или повтарящи се задачи, организациите могат да пренасочат работниците си към изпълнението на нови, по-ценни роли, което от своя страна увеличава удовлетвореността на служителите и допринася за изграждането на морал и лоялност. В доклад относно индустрията за бързооборотни стоки за 2019 г., McKinsey открива, че въвеждането на повече автоматизирани процеси и съответно създаването на нови технически позиции с по-голяма перспектива за развитие, по-високо заплащане и по-добри условия на труд, може да улесни наемането и задържането на служители.

В оперативен план коботите могат да работят денонощно, тъй като не им е необходима почивка или ваканция. Те наваксват с работата, когато има недостиг на персонал и повишават производителността на съществуващите работници, особено в производствени среди с голям обем.

Оперативна гъвкавост и конкурентно предимство

В допълнение към недостига на работна ръка, във време като сегашното, производителите са изправени пред голяма икономическа и политическа несигурност. Като допълнение към вече съществуващата усложнена ситуация, днешните потребители все повече изискват продукти с по-високо качество и наличност в реално време и то на по-ниски цени. Тези затруднения правят управлението на печеливша производствена линия по-предизвикателно от всякога.

Независимо от техния размер или локация, коботите могат да направят компаниите конкурентоспособни, като им предоставят необходимата гъвкавост, растеж и печалба във всеки икономически климат. Колаборативната автоматизация помага на организациите за лесното увеличаване или намаляване на мащаба, променяне на складовите единици, както и за по-бързото разширяване на нови пазари.

За разлика от скъпите индустриални роботи, коботите са достъпни, многофункционални и лесни за интегриране в работни процеси, без да са необходими големи обновления или скъпи инсталационни проекти. Те са леки, спестяват място и са лесни за препрограмиране, за да се поемат нови задачи или да се интегрират различни машини, без да се променя производствената схема.

От финансова гледна точка колаборативната автоматизация оказва пряко влияние върху печалбите: Проучване от 2019 г. от базираната във Великобритания изследователска компания Smither Pira установи, че 1% намаление на производствените разходи води до 34% увеличение на печалбата. Освен това, коботите играят важна роля за подобряване на качеството на продуктите, като намаляват човешките грешки, често свързани с монотонни, повтарящи се и опасни задачи, осигурявайки последователност и точност и засилвайки способността за създаване на по-сложни продукти, което удовлетворява потребителското търсене за по-висококачествени стоки на по-ниски цени. В същото време, с правилната конфигурация, кобот може да произвежда стоки с много по-бързи темпове, отколкото монтажните линии или пък ръчният труд.

Предимствата на т.нар. колаборативна автоматизация са неоспорими, уверени са от Universal Robots - повече рентабилност, производителност, гъвкавост, по-високо качество и още по-голяма удовлетвореност на служителите.

Предвид настоящия икономически пейзаж, производителите се нуждаят от тези предимства повече от всякога. Колаборативните роботи (или коботи) могат да бъдат конкурентно оръжие за борба с натиска и несигурността на пазара, уверени са от компанията.

Най-новотоТехнологиите в модната електронна търговия през 2023

Технологиите в модната електронна търговия през 2023

  • 0
  • 87Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК