Как да си върнем контрола над личните данни от Facebook

Александър Главчев
810 прочитания

След като в края на миналия месец от FreedomOnline публикуваха полезен материал, посветен на контрола на информацията събирана от Google, сега от там продължават темата с данните, които колекционира най-популярната социална мрежа - Facebook.

Facebook стана на 16 години на 4 януари 2020 г. За много интерне потребители социалната мрежа е част от целия им съзнателен живот. При това важна част, в която съзнателно или не те споделят огромно количество лична информация.

Както и Google, Facebook има инструмент за проверка на настройките и сигурността на профила - Privacy Checkup. Ето какви възможности предлага опцията и какво препоръчват от FreedomOnline, за да се защитите:

Споделяйте публично по-малко

Една от функциите на Privacy Checkup е да разберете кой каква част от споделеното от вас вижда. Това обхваща както личните данни, така и постовете, които споделяте.

Можете да настроите всичко според предпочитанията си. Защото не всичко трябва да бъде споделено публично - например, рождения ви ден, образованието ви или семейния ви статус.

Facebook позволява да скриете и списъка с приятелите си за непознати. И включително да прегледате как точно изглежда профила ви за непознати. Може да го направите посредством функцията View As.

Проверете постовете си

Налице са две основни опции: да прегледате всеки отделен пост и да настроите кой ще го вижда или в настройките да зададете кой може да вижда минали ваши постове и бъдещи такива. Добре е да се знае обаче, че ако ограничите видимостта на старите си постове, ще може да промените настройките само на ръка и само пост по пост.

Препоръчително е да наложите и хигиена на това, което споделяте. Ако говорите твърде много и споделяте твърде много за себе си, рискувате да помогнете на киберпрестъпници в изграждането на профила ви и навиците ви, което може да бъде използвано срещу вас. Най-простият пример: ще улесните таргетирането при фишинг атаки срещу вас. Има ли наистина причина или смисъл да споделяте всеки детайл от живота си?

Кои са приятелите ви?

Случвало ли ви се е да скролирате из списъка с публикации от приятелите ви и да попаднете на публикация от човек, за когото не се сещате на първо четене. Или на второ? Или изобщо да не се сещате кой/коя е?

Препоръчително отсеете кои точно са приятелите ви в социалната мрежа. Целта: в него да останат само тези, които наистина познавате. Примери за такива критерии: да нямате приятели, които не сте срещали лично, или такива, с които бихте се подминали по улицата, без да се поздравите.

Проверете снимките си

Подобно на постовете, може да редактирате и настройките за това кой какви ваши снимки да вижда. За съжаление, може да контролирате тези настройки само за снимките и албумите, които сте качили вие лично.

От друга страна, ако сте отбелязани на снимка, може да изтриете тага. По този начин тя поне няма да се асоциира с профила ви. Може да изключите и функцията за лицево разпознаване, да забраните на Facebook да ви разпознава и отбелязва автоматично на снимки.

Тагване и новини

Тези настройки ще ви позволят да решите кой да вижда вашите публикации, да публикува на него и да споделя неща от там. Това включва и постовете, в които сте отбелязани.

Препоръчително е да активирате опцията за преглед на пост преди отбелязването ви на него. Това ще ви позволи да получавате уведомление всеки път, когато някой отбележи профила ви в пост. Ако настройката е активирана, ще трябва да одобрите всеки пост, преди да види бял свят в профила ви. Така по-лесно ще контролирате кой и какво ще вижда в профила ви.

Приложения и уебсайтове

Facebook е едно от основните средства за автентикация в различни уебсайтове и услуги. И за участие в различни онлайн игри и викторини. В не малка част от случаите, тези услуги ще поискат (и ще получат) позволение за достъп до значително количество информация от профила ви. Затова внимавайте, преди да дадете какъвто и да било достъп на приложения на трети страни.

В секцията Приложения и уебсайтове ще видите списък с всички приложения, на които сте дали достъп, включително до какво сте дали достъп. Приложенията са разделени на 3 групи Активни, Изтекли и Отстранени. Може да разгледате всеки от списъците и да премахнете приложение (т.е. да му отнемете достъпа).

Ако сте се чудили какво точно знае за вас Facebook, може да свалите пълно копие на профила си - както за цялото време, в което сте член на социалната мрежа, така и за определен от вас период от време. Или да разгледате информацията посредством инструмента Access Your Information.

След като в края на миналия месец от FreedomOnline публикуваха полезен материал, посветен на контрола на информацията събирана от Google, сега от там продължават темата с данните, които колекционира най-популярната социална мрежа - Facebook.

Facebook стана на 16 години на 4 януари 2020 г. За много интерне потребители социалната мрежа е част от целия им съзнателен живот. При това важна част, в която съзнателно или не те споделят огромно количество лична информация.

Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото

Digitalk Conference: Изкуствен интелект

Digitalk Conference: Изкуствен интелект

  • 0
  • 178
3.3 млрд. устройства ще търгуват едно с друго до 2030 г.

3.3 млрд. устройства ще търгуват едно с друго до 2030 г.

  • 0
  • 185

Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК