Петте най-често срещани грешки, които допускаме с личните си данни

От 2019 г. насам има най-малко 16 милиарда регистрирани нарушения на данни, включително номера на кредитни карти, домашни адреси и телефонни номера

Иван Гайдаров
822 прочитания

Живеем заобиколени от модерни технологии, които се появяват всеки ден. През последните пет години стана ясно, че смартфоните, компютрите и таблетите играят (и ще продължат да играят) огромна роля в живота ни. Технологиите имат за цел да улеснят ежедневието ни, откривайки свят на GPS проследяване на местоположението и безконтактни плащания директно от нашите смартфони. Но излагайки ежедневно личния си живот на показ за тези интелигентни устройства, ние всъщност улесняваме хакерите да получат достъп нас и да ни причинят щети.

От 2019 г. насам има най-малко 16 милиарда регистрирани нарушения на данни, включително номера на кредитни карти, домашни адреси, телефонни номера и всевъзможна критична информация, в резултат на което престъпниците са присвоили над близо 2,5 млрд. лева в глобален мащаб.

Тъй като днес е Денят за защита на личните данни (28 януари) Елик Дермер, главен изпълнителен директор и основател на Comparisun, сайт за сравнение на бизнес инструменти за сигурност, акцентира върху петте най-често срещани грешки, които правим всеки ден по отношение на защитата на личните си данни, давайки експертни съвети как да избегнем неприятни ситуации в бъдеще.

Слаби пароли

Една от най-честите грешки, които хората правят ежедневно, е изборът на парола. Използвайки името на домашен любимец или любим човек, уличен адрес, улеснявате хакерите да открият вашата парола, тъй като те могат да осъществят достъп до акаунтите ви в социалните медии и да набележат определени думи и фрази, свързани с живота ви. Винаги трябва да създавате силна парола, която съдържа букви (както главни, така и малки букви), цифри и специални символи.

Хората също така са склонни да използват една и съща парола за всички свои входни данни, а дори и да е силна, това е много опасно, защото ако нападател се добере до нея, ще успее да влезе в няколко от вашите сайтове и банкови сметки. Паролите трябва да се сменят на определени интервали.

Къде съхранявате паролите си също е много важно. Ако работещите в офис ги записват в тетрадки или самозалепващи се бележки на бюрото си, винаги съществува риск да бъдат изгубени или откраднати. Като алтернатива - тези, които работят от вкъщи и съхраняват пароли в своя смартфон или таблет, или в имейл на компютъра си, без да използват криптиране, това също може да доведе до редица проблеми.

Отговаряне на фишинг и спиърфишинг

Фишингът и спиърфишингът са много често срещани форми на атака през имейл. Това се случва, когато кликнете върху злонамерена връзка или прикачен файл, дошъл от ненадежден източник, често възнамеряващ да открадне данните ви. Ето разликата между двата вида атаки:

Фишинг имейлите обикновено приличат на официални имейли, например от известна компания за доставки, в които се казва: "Вашият пакет е забавен, кликнете тук за подробности". Като щракнете върху връзката, зловредният софтуер може да бъде изтеглен на вашето устройство или да отидете на фалшив уебсайт, където ще бъдете помолени да въведете име, адрес и ЕГН или банкова сметка. След това тази информация ще бъде продадена на черния пазар или ще се използва за кражба на вашата самоличност.

Спиърфишинг е измама с имейл или електронни комуникации, насочена към конкретно лице, организация или бизнес. Често насочени към кражба на данни, киберпрестъпниците може също така да възнамеряват да инсталират злонамерен софтуер на компютъра на целевия потребител.

Връзките в имейлите, публикациите в социалните медии и онлайн рекламата често са начинът, по който киберпрестъпниците се опитват да откраднат вашата лична информация. Дори да знаете източника, ако нещо ви изглежда подозрително, изтрийте го.

Използвайте антивирусен софтуер

Антивирусният софтуер е много важен в днешно време, тъй като винаги сте само на едно кликване от злонамерен уебсайт, който ще инфектира вашия лаптоп и потенциално ще унищожи файловете ви, ще открадне личната ви информация и ще повреди компютъра ви.

През 2018 г. например имаше 270% увеличение на атаките със зловреден софтуер върху системи на Apple. Има пет вида зловреден софтуер и вируси, за които трябва да внимавате:

Зловреден рекламен софтуер: вид зловреден софтуер, който кара рекламите да изскачат на екрана ви без ваше разрешение.

Троянски вируси: вид вирус, който е скрит в легитимна програма и може да се използва за достъп до вашето устройство и вашите данни. Тъй като троянските коне обикновено са имплантирани в легитимен софтуер, който искате да изтеглите, те много лесно влизат на потребителските компютри.

Рисков софтуер: вид инструмент, който хакерите имплантират във вашата система и след това могат да използват срещу вас.

"Задна вратичка": програма, която влиза в устройството ви и "оставя отворената врата", за да могат хакерите да влязат във вашата система.

Актуализирайте операционната си система

Брандовете смартфони и компютри редовно правят промени и актуализации в операционния си софтуер, което помага за отстраняване на пропуските в сигурността и подобрява цялостната производителност на вашето устройство.

Често те ни уведомяват, че трябва да извършим тази актуализация в неудобно за нас време и следователно отлагаме, но ако оставите твърде дълго системите си неактуализирани, устройството ви може да стане уязвимо за хакери.

За да актуализирате вашия смартфон/компютър и да сте сигурни, че разчитате на най-новия фърмуер, направете следните стъпки:

Android: Изберете "Настройки" и след това отидете на "Актуализация на софтуера". На някои устройства ще трябва да изберете "Система за достъп до страницата с актуализации". Влезте в "Проверка за актуализация".

Apple/Macbook: Отворете "Настройки", след това се насочете към "Общи" и влезте в "Актуализация на софтуера". Ако има актуализации, готови за изтегляне, ще трябва да сте свързани с интернет и телефонът да е включен или да имате около 50% или повече процента батерия, за да завършите изтеглянето.

Windows: Отворете контролния панел. Ако използвате изглед "Малки икони", щракнете върху опцията Windows Update. Ако използвате изгледа "Категория", щракнете върху опцията "Система и защита", след което щракнете върху "Windows Update". Windows Update проверява за налични актуализации за вашия компютър.

Внимавайте с обществения WIFI

Използването на обществени Wi-Fi мрежи ви спестява собствените мобилни данни, но все пак трябва да внимавате, когато използвате тези безплатни мрежи, тъй като е възможно атаката срещу вас да се случи, именно когато използвате незащитен wi-fi.

Този тип атаки са известни като "човек в средата" и се изпълняват като хакерът прихваща вашите данни за вход, пароли или финансова информация, докато използвате wi-fi. Влизането в банков акаунт или въвеждане на кредитна карта и лични данни, докато използвате безплатни мрежи, е абсолютно нежелателно.

Живеем заобиколени от модерни технологии, които се появяват всеки ден. През последните пет години стана ясно, че смартфоните, компютрите и таблетите играят (и ще продължат да играят) огромна роля в живота ни. Технологиите имат за цел да улеснят ежедневието ни, откривайки свят на GPS проследяване на местоположението и безконтактни плащания директно от нашите смартфони. Но излагайки ежедневно личния си живот на показ за тези интелигентни устройства, ние всъщност улесняваме хакерите да получат достъп нас и да ни причинят щети.

От 2019 г. насам има най-малко 16 милиарда регистрирани нарушения на данни, включително номера на кредитни карти, домашни адреси, телефонни номера и всевъзможна критична информация, в резултат на което престъпниците са присвоили над близо 2,5 млрд. лева в глобален мащаб.

Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК