Acronis: Повече решения за сигурност не означава по-добра защита

Александър Главчев

Въпреки, че 80% от организациите използват едновременно до 10 различни решения за защита и киберсигурност, при над 50% от тях е имало принудително прекъсване на работата, поради загуба на данни през изминалата година. Това сочат данните второто годишно изследване за Седмицата на киберзащита на компанията за киберзащита Acronis.

С други думи се отчита се, през 2020 г. компаниите са закупували нови системи за отдалечената работа на служителите по време на пандемията от COVID-19, но тези инвестиции често не се отплащат.

Констатациите от годишното изследване на Acronis, в което са участвали 4400 ИТ потребители и специалисти от 22 държави на 6 континента, разсейват мита, че добавянето на повече решения ще реши предизвикателствата в областта на киберсигурността и защитата на данните, уверени са от компанията. Инвестирането в повече решения не само, че не осигурява по-голяма защита, но в много случаи създаваа по-голяма сложност и по-малка видимост за ИТ екипа, което увеличава риска.

"Тазгодишното изследване за Седмицата на киберзащитата ясно показва, че повечето решения не осигуряват по-голяма защита, тъй като използването на отделни инструменти за справяне с отделните видове заплахи е сложно, неефективно и скъпо, каза Сергей Белоусов, основател и главен изпълнителен директор на Acronis. Тези констатации потвърждават убеждението ни, че по-интелигентният подход е киберзащитата, която обединява защита на данните, киберсигурността и управлениет на крайните точки в едно."

Пропуски в знанията допринася за ИТ предизвикателствата

Вследствие усложняването, съществува значителен пропуск в информираността на потребителите и ИТ професионалистите относно възможностите на ИТ и киберсигурността, които са на разположение, което от своя страна може да ги накара да загубят ценно време, пари и сигурност.

  • 68% от ИТ потребителите и 20% от ИТ специалистите не биха разбрали, ако данните им са били модифицирани без тяхно знание, тъй като тяхното решение не дава възможност за установяване на такъв вид подправяне.
  • 43% от ИТ потребителите не знаят дали техният анти-малуер спира най-новите заплахи, защото тяхното решение не прави тази информация лесно достъпна. Наличието на лесен достъп до такива данни за киберсигурността е от решаващо значение за гарантиране защитата на данните.
  • Шокиращите 10% от ИТ специалистите не знаят дали тяхната организация подлежи на разпоредби за поверителност на данните. Ако отговорниците за осигуряване на поверителност на данните не знаят за това, те не могат да прилагат стратегии или да оценяват решенията, необходими за справяне с изискванията.

За всеки, който използва множество решения за проблеми, свързани с ИТ и киберсигурност, липсата на прозрачност само води до влошаване на нещата. Те не само трябва да помнят кое решение какви данни предоставя, но и непрекъснато да превключват между конзолите, за да намерят необходимите детайли - което води до неефективност и пропуски.

Небрежният подход на лицата към защитата

Изследването също така разкрива изключително небрежния подход към защитата на данните сред ИТ потребителите. ⦁ 83% от ИТ потребителите са прекарали повече време на своите устройства през миналата година, но само половината от тях са предприели допълнителни стъпки за защита на тези устройства ⦁ 33% признават, че не са актуализирали своите устройства най-малко една седмица след като са били уведомени за актуализацията на софтуера ⦁ 90% от ИТ потребителите съобщиха, че правят резервни копия, но 73% са безвъзвратно загубили данните си поне веднъж, което предполага, че не знаят как да правят резервни копия или да възстановяват правилно Усилията на хората да защитят данните си не са в крак със заплахите, което вероятно се дължи на неверни предположения (като например предположението, че Microsoft 365 прави резервни копия на техните данни) или на факта, че се разчита на автоматични решения.

Препоръки от Acronis

За да гарантира, че данните са защитени, Acronis препоръчва пет прости стъпки:

  • Създавайте резервни копия на важни данни. Съхранявайте множество копия на архивите си - едно локално копие за бързо възстановяване и едно в облака, за да гарантирате възстановяване, ако вашите копия са унищожени при срив.
  • Актуализирайте операционните си системи и приложения. На остарелите системи и приложения липсват корекции за сигурност, които дават възможност на киберпрестъпниците да получат достъп. Необходимо е редовно актуализиране, за да се избегнат инциденти.
  • Избягвайте подозрителните имейли, връзките и прикачените файлове. Повечето зарази от малуер са резултат от техники за социално инженерство, които подвеждат неподозиращите лица да отворят заразените прикачени файлове към имейл или да кликват върху връзки към уебсайтове, които хостват малуер.
  • Инсталирайте антивирусен, анти-малуер и анти-рансъмуер софтуер, като същевременно активирате автоматични актуализации, така че системата Ви да е защитена срещу малуер.
  • Помислете за приемане на едно решение за киберзащита, коетода има централно управление и интегрирана защита.

Въпреки, че 80% от организациите използват едновременно до 10 различни решения за защита и киберсигурност, при над 50% от тях е имало принудително прекъсване на работата, поради загуба на данни през изминалата година. Това сочат данните второто годишно изследване за Седмицата на киберзащита на компанията за киберзащита Acronis.

С други думи се отчита се, през 2020 г. компаниите са закупували нови системи за отдалечената работа на служителите по време на пандемията от COVID-19, но тези инвестиции често не се отплащат.

Най-новото
Дали 2023 ще бъде годината на стартъпите в инфраструктурата

Дали 2023 ще бъде годината на стартъпите в инфраструктурата

  • 0


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК