Хакери извършват една от най-големите кражби на криптовалута досега

Хакери извършват една от най-големите кражби на криптовалута досега

Откраднати са над 600 млн. долара, като е използвана уязвимост в платформата за децентрализирани финанси Poly Network

Мария Динкова
535 прочитания

Над 600 млн. долара са били открадни, като вероятно това е едно от най-големите присвоявания на криптовалута досега, пише CNBC.

Хакерите са използвали уязвимост в Poly Network - платформа, която свързва различни блокчейн системи, така че да могат да работят заедно.

От Poly Network разкриха за нападението в Twitter и поискаха да осъществят комуникация с киберпрестъпниците, като ги призовават да "върнат хакнатите активи".

Блокчейн е регистър на дейности, на които се основават различните криптовалути. Всяка дигитална монета има свой собствен блокчейн и те се различават помежду си. От Poly Network твърдят, че могат да накарат тези различни блокчейн системи да работят заедно.

Poly Network е платформа за децентрализирани финанси. Терминът има широко значение и обхваща финансови приложения, базирани на блокчейн технологията, които целят да изключат посредници като брокери.

Привържениците на този тип решения отбелязват, че те могат да направят финансовите приложения като отдаването или взимането на парични средства по-ефективно и евтино.

"Сумата пари, която хакнахте е най-голямата в историята на децентрализираните финанси", пишат в Twitter от Poly Network.

След като хакерите са открадналите парите, те са започнали да ги изпращат на различи други адреси за криптовалути. Изследователите в компанията за сигурност SlowMist отбелязват, че общо над 610 млн. долара в криптовалути са били трансферирани до три отделни адреса.

От Poly Network призовават борсите за криптовалути да "поставят в черен списък тоукъните", идващи от адресите, свързани с хакерите.

Около 33 млн. долара на Тетър, които са били част от кражбата, са замразени.

Междувременно от борсата за криптовалута Binance заявиха, че знаят за атаката и координират с всички партньори за сигурност, за да помогнат проактивно, но все пак посочват, че "няма никакви гаранции".

"Ще предприемем правни действия и призоваваме хакерите да върнат активите", написаха още от Poly Network в Twitter.

От SlowMist допълват, че техните изследователи са "засекли пощенската кутия, IP и отпечатъците на устройството на атакуващия" и "проследяват възможни улики за самоличността, свързани с хакера на Poly Network".

Според експертите кражбата "вероятно е била дълго планирана, организирана и подготвяна".

Децентрализирани финанси се превърнаха в ключова цел за хакерите. От началото на годината до юли, този тип атаки са достигнали стойност от 361 млн. долара - увеличение от почти три пъти спрямо цялата 2020, посочват от CipherTrace.

Измамите, свързани с децентрализираните финанси също се увеличават. През първите седем месеца от годината те обхващат 54% от всички крипто измами, като за сравнение през миналата година те да били само 3%.

Над 600 млн. долара са били открадни, като вероятно това е едно от най-големите присвоявания на криптовалута досега, пише CNBC.

Хакерите са използвали уязвимост в Poly Network - платформа, която свързва различни блокчейн системи, така че да могат да работят заедно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК