Най-голямата глобална битка ще е за ИТ талантите

Машинният интелект ще помага за откриване на киберзаплахите, но в бъдеще ще наемаме и 100-годишни ИТ професионалисти

Владимир Владков
1963 прочитания

Кризата с COVID-19 доведе до някои краткосрочни проблеми, с които се сблъскват редица индустрии днес. Нарушени бяха веригите за доставки, производството на полупроводникови продукти е крайно недостатъчно, като времето за доставка на чипове вече е от порядъка на 26 седмици. Недостигът на чипове ще продължи поне до 2023 г. според прогнозите на Intel. По-малко чипове означава по-малко продукти, по-малко работа, следователно по-слаби парични постъпления. По-важни са обаче дългосрочните тенденции, заяви на среща с медиите Сергей Белоусов, основател и бивш главен изпълнителен директор на Acronis, а в момента главен директор "Проучвания" на бързоразвиващата се компания за решения за сигурност и резервиране на данните.

Според него петте области, в които предстоят съществени промени, отразяващи се на киберсигурността, са:

  • Периферни изчисления. Те поемат потока от данни от огромен брой устройства, разположени близо до потребителите.
  • Глобална локализация. Днес всеки бизнес, дори малките фирми, могат да "отворят" свой офис навсякъде по света. Но същевременно все повече хора, които не говорят английски, отговарят за регулирането на данните, за тяхната неприкосновеност. Ще се създават все повече цифрови граници.
  • Смарт устройства. Те стават неизменна част от нашия живот, а ние ставаме по-зависими от тях, така че уязвимостите в новите смарт решения засягат всеки аспект от нашия живот.
  • Машинна интелигентност. Тя се развива все повече, автоматизацията започва да се самообучава, но освен рисковете машините ще допълват и ще увеличават човешките възможности.
  • ИТ таланти. Конкуренцията за ИТ професионалистите става все по-ожесточена и е става наистина глобална.

Периферните изчисления

Данните и изчислителните ресурси трябва да са все по-близо до потребителите. Количеството на данните, които се генерират, се увеличава много по-бързо от скоростите на мрежата. Приложения, използващи виртуална и добавена реалност (VR/AR), изискват времезакъснения на пакетите под 50 милисекунди. Увеличават се местата, на които се разполагат устройства. Във всеки град, във всеки кампус, във всяка сграда, дори във всяка стая има все повече смарт устройства и техният контрол трябва да се има предвид при проектиране на мрежите, както и при тяхната защита.

Пандемиите от типа на COVID-19 накараха хората да търсят "самодостатъчност" в своя дом или в офиса. Това ускори инсталирането на все повече локални устройства и увеличи обема на генерираните от тях данни.

Приходите от IoT приложения скочиха през 2020 г. с над 20% до $66 милиарда, главно благодарение на системите в здравеопазването.

$66 милиарда са приходите от IoT приложения за 2020 г., голяма част от тях са в сферата на здравеопазването

Неприкосновеността на личните данни е много важна, тя е основата за свободата, коментира Белоусов. Но все още няма напълно надежден начин да се контролира достъпът до данните, след като те напуснат частната мрежа. По данните на FTC 10 000 щатски домакинства генерират всеки ден по 150 млн. точки за данни. Трябва да се имат предвид и геополитическите битки, които се отразяват както във военната област, така и в икономически аспект.

Сигурността на тези разнообразни устройства също има най-различни форми. Важно е периферните изчисления да са добре защитени, в противен случай се отваря много широк фронт за атака на всички останали.

Глобалната локализация

Става дума за контрол. Всяка страна иска да контролира не само гражданите във физическия свят (това винаги се е случвало), но и техните финансови ресурси, сега и техните данни. И това се случва както на ниво държава, така и до всяка по-малка нейна част - регион, община. "Няма да съм изненадан, ако след 10 г. или дори по-скоро много страни ще въведат цифрови граници, докато днес TCP/IP пакетите са напълно международни, обясни основателят на Acronis. До 2023 г. 65% от местата по света ще имат местни правила по отношение на защитата на личните данни.

В 65% от света ще се налагат местни правила за защита на личните данни.
В този смисъл работата на глобалните предприятия ще става по-трудна. В миналото централите на повечето големи корпорации (над 60%) бяха в в САЩ, там беше и нейният глобален ИТ отдел, който контролираше ИТ политиките във всички офиси по целия свят. Това вече не е възможно заради наличието на местни стандарти и правила, на които се подчиняват локалните доставчици на услуги.

Все повече потребители не разбират и не говорят английски език, въпреки че в ИТ сферата сме свикнали да смятаме, че всеки използва английски. Всъщност под 18% от населението по света говори английски. В Индия например "едва" 194 милиона жители от 1,3 милиарда население говорят английски, или под 14%. "Затова наскоро решихме да предлагаме услугите си в Индия на три езика - английски, хинди и тамилски. Много от местни доставчици на услуги, особено техните технически екипи, не владеят свободно английски", обяснява Белоусов.

Сигурност и неприкосновеността на личните данни са много различни в отделните региони. Всяка власт иска да контролира гражданите си, както и техните данни, но зависи докъде се стремят да стигне този контрол.

Умни цифрови устройства

Хората вече започнат "да забравят" как се правя "неинтелигентни" устройства. Днес швейцарските компании все още създават сложни цифрови часовници, които не са "смарт". В някои модели има поне 400 части, а в часовник като Vacheron Constantin се вграждат 2826 части. От друга страна, китайските производители купуват много части за своите смарт часовници от швейцарските компании, тъй като са загубили експертизата си как се правят такива части, въпреки че произвеждат всичко останало. Домовете и офисите ще се "препълват" с все повече смарт устройства - телевизори, камери, прахосмукачки, хладилници, финес уреди.

Същевременно наличието на толкова много контролирани отвън устройства ще доведе до появата на животозастрашаващи атаки, като мишените могат да са коли, системи за управление на трафика, ключалките на врати и много други системи. "Ако зложелател поеме контрола над колата, може да я блъсне в разхождащи се хора", даде пример Белоусов. Според Gartner, щетите от атаки с "фатален край" ще надхвърлят $50 милиарда.

Здравеопазването е една от областите, в която ще виждаме все по-интелигентни системи. Роботи, подпомагащи хирургически операции, системи за поддържане на живота, цялата болнична среда ще е пълна с умни системи. Само за 2021 г. пазарът на роботи за хирургията се изчислява на $2,5 милиарда и тепърва ще расте. "Всяко устройство, което ще се ползва в болниците, ще бъде свързано с някакъв вид мрежа - интранет, а някои и към интернет. Те ще генерират данни, ще вземат решения, така че защитата им трябва да е с най-висок приоритет", обясни Белоусов.

Индустриалната инфраструктура също се управлява от дигитални решения, които генерират много данни. Производство, строителство, нефтодобивна индустрия, нефто- и газопроводи, електрически мрежи, водоснабдяване. "Атаки срещу която и да е инфраструктурата, води до множество проблеми за огромни групи от хора", допълни той. Пазарът на индустриални роботи за 2021 г. ще надхвърли $2,5 милиарда.

Машини със собствен интелект

Умните машини носят много предимства, но и поставят нови предизвикателства. "Роботите прахосмукачки например почистват, докато сте навън, но и познават цялостното разположение в дома ви, научават навиците ви и се превръщат в наистина "опасни машини", коментира Белоусов. Днес машинният интелект се развива много бързо, всеки ден има новини за постижения като решаване на протеиновия проблем, победите на суперкомпютри на шах и на "Го", предоставяне на компютърно зрение на автономните коли.

"Еволюцията в машинния интелект се случва все по-бързо и не само човекът подобрява машинния интелект, ами самият машинен интелект обучава и развива интелекта на другите машини. Т.е. тези технологии се използват за подобряване на новите интелигентни инструменти, коментира Белоусов. Плюс е, че при засичането на аномалии машините могат да помогнат на хората да реагират ефективно на бързо протичащи процеси, както и на промени, които се случват много бавно, но имат съществено въздействие. Те са отличен заместник на хората при рутинни, повтарящи се операции."

Според него хората са си изградили защитна система кое може да е опасно, кое изглежда безопасно. MI технологиите обаче все още са твърде "млади" и понякога могат да бъдат измамени, ако към тях бъдат подадени пакети с грешни данни. Тогава те могат да вземат нелогични или неетични решения. Затова защитата на машинния интелект ще бъде основен проблем в близко бъдеще", обясни главният директор проучвания на Acronis. Същевременно машинният интелект ще помогне за развитието на продуктите, включително на решенията за киберазащита. "Вярвам, че машинният интелект може да ни направи 10 пъти по-продуктивни", допълва той.

Конкуренцията за ИТ таланти

През последните 10 000 години войните са се водили само за ресурси. През последните 100 години сме свиделите на война за технологиите. В бъдеще битките ще се водят само за талантите, коментира Константин Новоселов, най-младият носител на Нобеловата награда по физика през 2010 г., съоткривател на графена заедно с Андре Гейм, който работи и в швейцарския Технологичен институт Шафхаузен.

Днес се опитваме да създадем кибертехнологии, включително за киберзащита , а в бъдеще ще се нуждаем от наистина талантливи хора, които да могат да контролират тези суперсложни и супермощни системи.

На глобалния пазар вече се наблюдава сериозен недостиг на ИТ специалисти, поне 55 млн. незаети ИТ работни места през 2020 г., а през 2023 г. свободните позиции ще достигнат 62 милиона. Това важи и за сферата на киберсигурността, като през 2021 г. незапълнените работни места са около 3,5 милиона. "Това означава, че ако сте специалист в сферата на киберсигурността, няма как да останете без работа", заяви Белоусов.

Конкуренцията за тези специалисти е глобална, те могат да бъдат наети от всеки регион и да работят във всяка страна и всеки град. На огромен пазар като САЩ недостигащите ИТ професионалисти през 2020 г. са около 3,8 милиона, а само в областта на киберсигурността през 2021 г. са отворени 400 хиляди нови работни позиции. Засилващата се тенденция за дистанционна работа означава още по-голяма гъвкавост на работната сила, като ИТ специалистът може да работи от дома си в България за компания в САЩ, Сингапур или Бразилия.

Нахлуването на все повече приложения, умни устройства и производители означава и повишени нужди от ИТ специалисти. Що се отнася до киберсигурността, заради многобройните предизвикателства, свързани с личната неприкосновеност, изискванията към ИТ специалистите дори в най-малкото селище са големи, и тези хора представляват сериозна заплаха. Именно хората продължават да са най-слабото звено, докато процесите и системите могат да бъдат подобрени и защитени, допълни Сергей Белоусов, който от тази година пое новата роля на главен директор "Проучвания" (Chief Research Officer) на Acronis, създавайки преди години Технологичния институт в Шапхаузен (SIT).

Нова роля и университетът

Фокусът върху изграждането на кадри е една от основните цели на основателя на Acronis. Целта му е до 2030 г. Университетът SIT да бъде сред водещите 25 университета в Европа и сред 100-те най-добри в света в областта на компютърните науки, физиката и бизнеса. Студентите в SIT ще са източник на ИТ таланти както за компанията, така и за целия ИТ бизнес.

Неговата визия за бъдещето на компанията в средносрочен и дългосрочен план е тя стане автономна, самообучаваща се, осигурявайки защита в реално време на среди с висока латентност. Автономност означава предоставяне на модерна защита на работни процеси без намесата на потребител, като това става с помощта на самообучаващ се изкуствен интелект, адаптиран към локалните условия. Проучванията на локалната среда ще даде възможност за създаване на т.нар. цифрови антитела, които да се задействат автоматично при засичане на заплахи. При наличие на подозрително поведение системите автоматизацията ще преминават в заключен, обезопасен режим и се стартира процедура по разследване на това поведение. Освен това проактивно се задействат мерките по резервно копиране на данните, така че евентуална атака да не доведе до дългосрочно спиране на приложенията.

На второ място, защитата трябва да излиза отвъд киберпространството - на физическите ресурси, включително предпазване на изключването и кражбата на системи за съхранение и на устройства. Защитата включва и контрол на достъпа до съоръженията, предпазване от злонамерени действия на служители, защита на инфраструктури и мрежи, както и на разнообразните IoT продукти (камери, принтери, индустриални роботи, дори умни прахосмукачки и различни фитнес уреди с многобройни сензори).

Освен това Acronis ще следва принципа на глобална компания, действаща локално. Това включва не само локализация на продукти и услуги, но и създаване на местни центрове за данни (такъв вече има и в България в едно от съоръженията на техния партньор A1), както и изграждане на способности и умения на локалните пазари. До края на 2022 г. Acronis вече ще има свои центрове за данни в повече от 100 страни. Местните партньори притежават контрола над местоположението на данните съобразно местните регулаторни разпоредби, както и SLA договорите с крайните потребители. Стремежът на компанията е да предостави възстановяване след бедствия и аварии (Disaster Recovery) от локален център, връзката до който да е на не повече от 50 милисекунди.

Партньорската програма на Acronis е фокусирана върху доставчиците на услуги, обслужващи малки и средни фирми, но около 25 на сто от нейните приходи идват от корпоративни клиенти, затова ще се стреми да развива и корпоративния клас продукти.

Тенденциите за следващото десетилетие

1. Обща интелигентност. С помощта на невронауката и добавянето на нови сензори човешките възможности могат да бъдат увеличени (например нощно виждане, усещане на радиация или наличие на патогени). Екзоскелетите и фини моторизирани умения вече помагат при различни степени на инвалидизация. Машините ще улеснят разбирането на чужди езици, гласови интонации и израженията на други култури. Машините вече са по-добри от нас при създаването на цифров отпечатък на човешките емоции, но предстои сериозен напредък по отношение на директния интерфейс между човешкия мозък и компютрите.

2. Квантовите технологии ще намерят приложение в сензорите, комуникациите, компютрите, машинния интелект и сигурността.

3. Интелигентни материали, които ще обработват външни и вътрешни сигнали за по-ефективно изпълнение на поставените задачи. Метаматериалите ще бъдат изграждани слой по слой, атом по атом, така че да изпълняват строго определена функция. Новият клон на биоимитиращата роботика ще даде възможност за възпроизвеждане и адаптиране на функциите към околната среда.4. Хибридна реалност, или сливането на добавената виртуална реалност и модифицираната физическа реалност. Вече има първи примери за метавселени с дигитални актьори, както директна връзка между виртуалните изживявания и емоциите на човешкия мозък, както и с реакциите на човешкото тяло. Ще бъде възможно изграждане на цял нов свят около хората, включително изкуствен климат, нови методи на транспорт, изживявания без реални пътувания. "Хибридната реалност обаче няма да е безплатна, така че трябва да си запазите място в нея", каза Белоусов.5. Инженеринг на човешкия живот. Клетъчното инженерство вече осигурява mРНК ваксини, а здравеопазването ще стане строго индивидуално, с прилагане на лекарства с машинен интелект, които да подобрят здравословното състояние на конкретния човек. Всичко това ще забави остаряването. "То е по-лошо от Covid и може да се разглежда като болест, с която да се борим. Очаква се през следващите 50 г. средната продължителност на живота да надхвърли 100 години, прогнозира Белоусов. В бъдеще ще има работни места за алгоритми, но ще работим и със 100-годишни ИТ професионалисти, включително в сферата на киберсигурността", коментира още основателят на Acronis.

Кризата с COVID-19 доведе до някои краткосрочни проблеми, с които се сблъскват редица индустрии днес. Нарушени бяха веригите за доставки, производството на полупроводникови продукти е крайно недостатъчно, като времето за доставка на чипове вече е от порядъка на 26 седмици. Недостигът на чипове ще продължи поне до 2023 г. според прогнозите на Intel. По-малко чипове означава по-малко продукти, по-малко работа, следователно по-слаби парични постъпления. По-важни са обаче дългосрочните тенденции, заяви на среща с медиите Сергей Белоусов, основател и бивш главен изпълнителен директор на Acronis, а в момента главен директор "Проучвания" на бързоразвиващата се компания за решения за сигурност и резервиране на данните.

Според него петте области, в които предстоят съществени промени, отразяващи се на киберсигурността, са:

Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото


Apple Reality идва през декември?

Apple Reality идва през декември?

  • 0
  • 151


5% от съкращенията в САЩ за заради изкуствен интелект

5% от съкращенията в САЩ за заради изкуствен интелект

  • 0
  • 172


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК