Хакерите от Anonymous започнаха кибервойна срещу Путин

TheDigitalArtist от Pixabay.com

Хакерите от Anonymous започнаха кибервойна срещу Путин

В обръщението си групата предупреждава, че ще разкрие "всеки скелет", който Путин пази в гардероба си".

Владимир Владков
566 прочитания

© TheDigitalArtist от Pixabay.com


Хакерската група "Анонимните" (Anonymous) обяви намерението си да стартира сериозни кибератаки срещу руското правителство, след като Владимир Путин нахлу в Украйна.

В няколко свои публикации в Twitter организацията декларира кибервойната в четвъртък вечер.

Една от първите мишени бе уебсайтът на руската държавна телевизия Russia Today (RT News), който бе недостъпен в петък. "Групата Anonymous спряха уебсайта на руския пропаганден канал RT News", написа в Twitter Anonymous.

Сайтът Russia Today бе обвинен, че публикува лъжливи данни и пропаганда от Кремъл в Европа и затова е атакуван от хакерите. Потребителите на сайта са виждали съобщение "Този сайт не може да бъде достъпен".

Декларацията означава, че ще последват и повече опити за хакване на руски уебсайтове през следващите дни. Часове след обявяването на кибервойната групата заяви, че е успяла да разбие базата данни на руското Министерство на отбраната и тя вече е публична, така че всеки може да види какво съдържа. Сред разкритата информация са е-пощи, пароли и телефонни номера.

Twitter съобщението на групата гласи: "Хакери по целия свят: атакувайте Русия от името на #anonymous, нека знаят, че не прощаваме, ние не забравяме."

В събота сутрин те обявиха, че са разкрили и огромна кеширана база от е-пощи с обем 200 GB, принадлежаща на беларуския производител на оръжия Tetraedr. Групата твърди, че компанията е предоставила на Путин логистична подкрепа при инвазията.

Във видео съобщение в YouTube, обявено отново в Twitter, и адресирано директно до руския президент Владимир Путин на 26 февруари, групата поиска от него да възстанови правата на украинския народ и да се оттегли от заемания пост. "Анонимните" продължават своите операции, за да държат в офлайн режим правителствените уебсайтове *.ru и те да не изпращат информация до руския народ", като по този начин спират машината за цензура на Путин.

В обръщението си групата предупреждава, че ще разкрие "всеки скелет", който той пази в гардероба си. "Г-н Путин, помните ли, когато загубихте в Афганистан базата данни, принадлежаща на уебсайта на Министерството на отбраната, която бе разкрита от "Анонимните". Тази база данни съдържаше адреси на е-пощи и пароли. Tази информация беше публикувана в Twitter и сега тя е обществена информация. Вашият неотдавнашен опит за заплаха на Финландия и Швеция е позорно, заплашвате да нахлуете в тези страни, ако се присъединят към НАТО", добавят от групата във видеообръщението си.

Снимка: TheDigitalArtist от Pixabay.com

Хакерската група "Анонимните" (Anonymous) обяви намерението си да стартира сериозни кибератаки срещу руското правителство, след като Владимир Путин нахлу в Украйна.

В няколко свои публикации в Twitter организацията декларира кибервойната в четвъртък вечер.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК