Pixabay.com
TheDigitalArtist

Тъмната страна на метавселената

Trend Micro очертават основните киберзаплахи в новото виртуално пространство

Мария Динкова
1349 прочитания

Pixabay.com

© TheDigitalArtist


Концепцията за живот във виртуален свят започва да изглежда все по-близка и възможна, след като през последната година много технологични компании започнаха да инвестират значителни средства в развитието на метавселената.

Първоначално се очаква тази нова платформа да навлезе в страните с развити икономики, установени телекомуникационни мрежи и потребителска база, която може да се позволи скъпия хардуер. След като технологията стане по-достъпна и универсално поддържана обаче, нейното използване ще се разшири навсякъде по света, подобно на това, което се случи със смартфоните.

И макар много да се говори за предимствата и възможностите, които ще ни предложи метавселената в професионалния и личния ни живот, не трябва да забравяме, че тя е част от дигиталното пространство. А там дебнат опасности, за които трябва да сме подготвени. В тази връзка компанията за киберсигурност Trend Micro разглежда в новия си доклад Metaverse or Metaworse? Cybersecurity Threats Against the Internet of Experiences тъмната страна на тази нов виртуална реалност.

Ето кои ще са топ 6 заплахи в метавселената според експертите:

# 1 NFT

Незаменимите токени са определяни като един от основните кандидати за система за притежаване на дигитална собственост в метавселената. Това на свой ред ще ги направи примамливи активи за киберпрестъпниците, излагайки ги на рискове като фишинг, рансъмуер и други типове атаки.

# 2 Тъмната метавселена

Тъмната метавселена (или т.нар. darkverse) ще бъде мястото, където киберпрестъпниците ще отиват, за да извършват незаконна дейност, тъй като то ще бъде трудно за проследяване, наблюдаване и инфилтриране от правоприлагащите органи. Всъщност може да са нужни години, докато полицията успее да навакса. Причината за това е, че незаконни пазари в тъмната метавселена ще бъде почти невъзможно да бъдат открити от властите без правилните токени за удостоверение.

Според Trend Micro тъмната страна на метавселената ще напомня тъмната мрежа, макар че дори може да бъде по-опасна заради псевдофизическото присъствие на потребителите. Всъщност тъмната метавселена е част от дълбоката метавселена, която не е индексирана - по подобен начин както е и дълбоката мрежа.

# 3 Финансови измами

Киберпрестъпниците могат да бъдат привлечени от метавселената заради огромните обеми от транзакции в сферата на е-търговията, които се очаква да бъдат извършвани виртуално. На практика в това пространство ще се създаде една нова дигитална икономика, включваща реални пари, криптовалути и други финансови активи.

Друга опасност, за която алармират експертите от Trend Micro, е свързана с прането на пари чрез използването на надценени недвижими имоти в метавселената, както и на NFT активи. Отделно самата покупка на имот в метавселената може да бъде особено рискова и свързана с финансови измами.

# 4 Социалното инженерство

Социалното инженерство, пропагандата и фалшивите новини имат огромно отражение в сега познатото ни интернет пространство. Прилагането на тези възможности в метавселената обаче ще постави на още по-голям риск някои уязвими социални групи.

# 5 Киберфизически заплахи

Този тип опасност възниква заради възможността за пренасяне на много елементи от реалния свят във виртуалния. Добър пример в това отношение е използването на метавселената от компании в различни индустрии за тестове и експерименти, които в физическото пространство биха излезли твърде скъпо.

Това обаче би дало на киберпрестъпниците повече възможности да вредят на критичната инфраструктура, получавайки достъп до нейни дигитални близнаци. Въвеждането на малуер например може да доведе до саботиране на работата, прекъсване на производства и спиране на важни услуги.

# 6 Неприкосновеността

Неприкосновеността ще бъде поставена под въпрос, тъй като операторите на метавселената ще разполагат с безпрецедентна видимост върху действията на потребителите и ще могат да продават подобна информация с цел монетизация.

И това обаче е само един от проблемите, свързани със сигурността на потребителските данни във виртуалния свят. Лична, финансова, биометрична информация, данни за аватара и локацията ще бъдат съхранявани от крайните устройства като VR/AR хедсети, а това на свой ред ще ги направи привлекателна цел за хакерите.

В този ред на мисли трябва да се постави и въпросът как и дали ще бъде свързана самоличността на потребителя с неговия аватар в метавселената. Подобно на сегашните социални мрежи всеки ще може да има няколко профила, но в крайна сметка, използвайки параметрите и движенията на тялото, както и моделите на поведение, ще бъде възможно все пак да се посочи кой стои зад даден аватар.

"Метавселената е мултимилиардна високотехнологична визия, която ще определи следващата интернет ера", смята технологичният директор на Trend Micro Мик МакКлуни. "Макар че не знаем как точно тя ще се развие, ние трябва да започнем да мислим сега за това как тя ще бъде използвана от злонамерените актьори".

Експертът предупреждава, че предизвикателствата по отношение на разходите и юрисдикцията, с които се сблъскват правоприлагащите органи, ще създадат допълнителни трудности за залавянето на киберпрестъпниците в метавселената. Затова той призовава общността на експертите по киберсигурност да предприеме действия още сега, преди да е станало късно.

"Няма една компания, която да има ресурсите да изгради сама метавселената, и това ще изисква съгласуваните действия на много индустрии, за да се реализира", посочват още в доклада от Trend Micro. Според експертите именно сега е моментът да започнат да се разработват модели за сигурност за новия виртуален свят. А това е изключително предизвикателна задача, тъй като налага да се създадат насоки за защита за продукти и услуги, които все още не съществуват.

Сред важните въпроси, на които тепърва предстои да намерим отговор, са:

  • Как ще модерираме потребителската дейност и реч в метавселената? Кой ще бъде отговорен?
  • Как ще следим и наказваме нарушенията на авторските права?
  • Как потребителите ще разбират дали общуват с реален човек или с бот? Ще има ли тест, който да удостоверява, че някой е човек или изкуствен интелект?
  • Има ли начин да запазим неприкосновеността, като предотвратим сценария, при който метавселената е доминирана от няколко големи технологични компании?
  • Как правоприлагащите органи могат да се подготвят за новия свят, в който ще трябва да работят?

Концепцията за живот във виртуален свят започва да изглежда все по-близка и възможна, след като през последната година много технологични компании започнаха да инвестират значителни средства в развитието на метавселената.

Първоначално се очаква тази нова платформа да навлезе в страните с развити икономики, установени телекомуникационни мрежи и потребителска база, която може да се позволи скъпия хардуер. След като технологията стане по-достъпна и универсално поддържана обаче, нейното използване ще се разшири навсякъде по света, подобно на това, което се случи със смартфоните.

Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото
84% от компаниите - жертва на кибератаки

84% от компаниите - жертва на кибератаки

  • 0
  • 168


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК