Специално издание

Digitalk Report | Digitalk&A1 Awards: Най-добрите IT проекти за 2021 г.

Март 2022

Digitalk Report | Digitalk&A1 Awards: Най-добрите IT проекти за 2021 г.

Март 2022

PDF

QNAP предлага изцяло флаш решение за центрове за данни

Системите All-flash на QNAP осигуряват над 1,1 милиона IOPS операции в секунда

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за нейтив пакети.
708 прочитания

Системите за съхранение с флаш памети са по-бързи и по-надеждни от традиционните системи с твърди дискове. Гъвкавост, ефективност, надеждност и лесна адаптация към облачните среди са водещите фактори те да бъдат предпочитани за бъдещи корпоративни ИТ внедрявания. Когато предприятията планират надграждането на своята цифрова ИТ инфраструктура, те се ориентират към системите all-flash, защото с тях могат да се справят с най-големите предизвикателства. Разчитащи на твърдотелни дискове (SSD), флаш системите предлагат по-ниски цялостни разходи за притежание (TCO) и опростено управление спрямо традиционните дискове HDD.

Флаш решенията на QNAP

QNAP е разработила изцяло флаш базирани системи за съхранение на данни, които предоставят скорост на четене до 1 127 217 IOPS (входно/изходни операции в секунда). Те са оптимизирани за съхранение, критично за мисията на фирмите, за центрове за данни, както и за работни натоварвания, използващи множество публични и частни облаци.

Системите на QNAP разполагат с технологията за намаляване обема на данните ZFS и с технология за оптимизиране на SSD, като по този начин се постига едновременно максимална производителност и по-дълъг експлоатационен живот на SSD дисковете. Така компаниите, внедрили решенията на QNAP, могат да поддържат гъвкави и ефикасни бизнес операции.

Оптимизирана производителност на SSD

Инвестицията във флаш система за съхранение на QNAP осигурява бърза възвръщаемост и чрез внедряването на редица други технологии:

  • Обединяване на записите на данни (Write Coalescing). Функцията е проектирана да оптимизира работата на флаш паметите чрез преобразуване на изцяло случайните записи в последователни записи, което намалява натоварването на входовете/изходите.

  • Линейно компресиране и уплътняване на данните. По този начин се намаляват размерите на файловете, като това също облекчава работните натоварвания на входове/изходи при съхранение, а производителността се подобрява.

  • QoS. Когато в определени моменти се осъществява достъп до големи набори с данни от множество приложения, разпределението на ресурсите е ключово за управление на бизнес съхранението. Качеството на услугата (QoS) помага за оптимално разпределение на ресурсите въз основа на I/O (включително IOPS) и на пропускателната способност (включително максимален/минимален пропускателен канал) за LUN/споделени папки на различни нива на услугата. QoS дава приоритет на производителността на критичните за бизнеса приложения, които се изпълняват едновременно с "некритични" приложения, намаляват се и проблемите с "шумните съседи".

  • TRIM. Тази функция изчиства блокове с данни, когато системата е в покой, за да поддържа производителността на SSD дисковете при запис. Тъй като почти всички SSD дискове показват постоянно влошаване на производителността при запис, TRIM помага за преодоляване на тези спадове. SSD TRIM позволява на системата да "информира" SSD диска за изтриване на ненужните блокове от данни. Задачите за изтриване се обработват по време на покой на системата, което означава, че не се налага тя да изчаква, когато в блока се записват нови данни.

  • Pool Over-provisioning. С нейна помощ се избягва деградиране на производителността, когато капацитетът на ZFS съхранението е почти запълнен. Тази функция дава възможност пространството да се резервира гъвкаво в "пул за съхранение", което позволява записването на нови данни в завършен блок, дори ако пулът е почти пълен. По този начин се подобрява производителността на фрагментираните пулове. За натоварвания с интензивни записи и за приложения, изискващи голяма производителност (като регистрационни файлове за SQL транзакции, резервно копиране, наблюдение и медицински видеоклипове), може да се зададе по-висока стойност на свръхосигуряването, а така се постига по-висока производителност на записа.

  • iSER. NAS системата на QNAP поддържа протокола iSCSI разширения за RDMA (iSER). Когато се използва съвместима с iSER мрежова карта 10GbE/40GbE, iSER повишава производителността на пренос на данни на QNAP NAS като VMware® ESXi съхранение и намалява натоварването на процесора на сървъра ESXi. Така се осигурява важен инструмент за оптимизиране на взискателните приложения за виртуализация.

По-висока издръжливост

Чрез софтуерно дефинираната технология SSD Extra Over-provisioning на QNAP, NAS системата се преобразува в система за съхранение, "разбираща", че работи с дискове SSD. Потребителите могат да заделят допълнителен коефициент на свръхпровизиране на SSD (от 1% до 60%), за да предотвратят влошаване на производителността, причинено от т.нар. усилване при запис.

Усилването на записите е нежелан ефект за SSD дисковете, тъй като създава предизвикателства пред производителността и издръжливостта на флаш паметта. Ексклузивният алгоритъм Write Coalescing на QNAP е проектиран да оптимизира флаш паметта чрез трансформиране на всички произволни записи в последователни заедно с намалено натоварване на входове/изходи. Той не само увеличава ефективно производителността при произволно записване за всички флаш среди, но и подобрява живота на SSD дисковете.

С друга функционалност на системата за вградена дедупликация и компресиране на данните се оптимизира използваемостта на SSD дисковете. Тази функция е блоково базирана и се стартира, преди данните да са записани в системата за съхранение. Така се намалява броят на записванията на данни и се удължава експлоатационният живот на SSD.

Приложения на системите с флаш памети

Виртуализация. Премахват се тесните места в системите за съхранение за неструктурирани данни и при интензивни натоварвания на входове изходи. Те са идеално решение за виртуализация на сървъри и за инфраструктура на виртуални десктопи (VDI).

Центрове за данни. Осигурява ултраниска латентност и висока производителност на IOPS операциите, като осигурява време за реакция в рамките на микросекунди за центрове за данни, които хостват важни за бизнеса системи и данни.

Медийни и развлекателни приложения. Удовлетворява плавното поточно предаване на 4K/8K мултимедии и постпродукциите, като дава възможност за мултимедийни работни потоци с по-бърз трансфер на данни, достъп и резервно копиране.

Сред препоръчваните NAS модели с флаш памети на QNAP са TDS-h2489FU, TS-h2490FU, TS-h3088XU-RP и ES2486dc. Първите 3 системи работят с операционна система QuTS hero и са с единичен контролер, a ES2486dc - с QES и има двоен контролер, работещ в режим "активен-активен".

Едноконтролерните системи с QuTS hero осигуряват до 1127K операции IOPS, а двойният контролер с QES - до 603K операции IOPS.

"Перси" ООД
София 1330, ул. "Златна Добруджа" 18
[email protected] | www.persy.com | тел.: 0700 42030

Системите за съхранение с флаш памети са по-бързи и по-надеждни от традиционните системи с твърди дискове. Гъвкавост, ефективност, надеждност и лесна адаптация към облачните среди са водещите фактори те да бъдат предпочитани за бъдещи корпоративни ИТ внедрявания. Когато предприятията планират надграждането на своята цифрова ИТ инфраструктура, те се ориентират към системите all-flash, защото с тях могат да се справят с най-големите предизвикателства. Разчитащи на твърдотелни дискове (SSD), флаш системите предлагат по-ниски цялостни разходи за притежание (TCO) и опростено управление спрямо традиционните дискове HDD.

Флаш решенията на QNAP

Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото
84% от компаниите - жертва на кибератаки

84% от компаниите - жертва на кибератаки

  • 0
  • 170


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК