Израелска държавна компания ни предлага ИИ базирана система за контрол на епидемията

Системата WISDOM STONE на израелската RAFAEL Advanced Defense System включва голяма база данни и мобилно приложение за смартфони

Владимир Владков

Системата WISDOM STONE на израелската RAFAEL Advanced Defense System включва голяма база данни и мобилно приложение за смартфони

Израелската компания RAFAEL Advanced Defense Systems, която е 100% собственост на израелското правителство, предоставя на българското правителство възможност за внедряване на своята система WISDOM STONE, базирана на технология с изкуствен интелект и голяма база данни и включваща мобилно приложение за хората.

RAFAEL е известна у нас от участието си в проекта за доставката на 150 нови колесни бронирани машини за превъоръжаването на българските сухопътни войски, в който си партнира с една от четирите компании-доставчици, одобрени от българското Министерство на отбраната за участие в търга - General Dynamics European Land Systems (GDELS)-MOWAG. RAFAEL е сред водещите в света корпорации в сферата на отбраната и киберсигурността. Нейната технологична система WISDOM STONE осигурява събиране и анализ на данни и ще помогне на държавата да овладее и контролира разпространението на епидемията от коронавирус в страната, съобщиха от RAFAEL.

Компанията е информирала отговорните държавни институции в България за възможностите на своята облачна платформа WISDOM STONE, в това число Министерство на здравеопазването и Националния оперативен щаб, ръководен от ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Предложението на израелската държавна компания предвижда безплатен тестови период, през който българските власти могат да тестват способностите и функционалността й. След теста и потвърждение на полезността на системата българските власти могат да я ангажират за по-дълъг срок и да я ползват, колкото време преценят, допълват от RAFAEL.

Според Ирит Идан, изпълнителен вицепрезидент на RAFAEL по развойната дейност, "WISDOM STONE е мощно технологично оръжие за противодействие на COVID-19. В системата можете да вкарвате разнообразни данни, касаещи гъстотата на население в отделни райони, както и информация за коронавируса, която жителите споделят в социалните медии като например: симптоми на болестта, оплаквания от кашлица или треска и други. Също така можете да проследявате местата, на които е възможно да има предполагаеми пациенти със заболяването и да използвате тези данни, за да прогнозирате как ще се развива епидемията. Уважаваме и ценим България като наш партньор и искаме да сме максимално полезни на българския народ с целия спектър от наши стратегически решения и системи. Затова сме готови да предоставим безплатен тестови достъп до системата WISDOM STONE на българските власти и ако българските ни партньори преценят, че им върши работа, сме готови да договорим преференциални условия", добавя Ирит Идан.

На 30 март вицепремиерът Томислав Дончев заяви на специален брифинг, че за проследяване на спазването на карантината вече е предложено решение, подобно на използваното в Израел, като готовият продукт щял да бъде показан до няколко дни. Възможно е Wisdom Stone да е именно това решение.

WISDOM STONE работи на принципа "софтуер като услуга" и вече се използва за прилагане на национални мерки от служби за сигурност, разузнавателни агенции, здравни власти, общини и други. "Платформата е лесно приспособима за изследване и анализ на информация, управление и контрол на кризи на национално ниво като епидемиите от заразни болести, подобни на коронавирус. Тя е адаптирана да работи по начин, който позволява на властите да я използват ефективно в битката срещу разпространението на COVID-19", твърдят разработчиците.

Възможностите на WISDOM STONE в помощ на здравните власти включват:

Ситуационен анализ на кризата и картина в реално време.
Прогноза за разпространението и степента на зараза с COVID-19.

Преглед на дневна база за това какви мерки да бъдат предприети, базиран на данните в системата.

Платформата WISDOM STONE е на пазара от 2016 г., като осигурява извличане на информация от голям обем данни. Системата събира, обработва, комбинира, класифицира и анализира данните бързо и по сигурен начин с помощта на модерни технологии като изкуствен интелект, машинно обучение, автоматизация, алгоритми за анализ, карти на връзки и социална физика. На тази база платформата предоставя и визуализира важна аналитична информация в различни формати и статистика в реално време, извлича ключови показатели и прави надеждни прогнози. Това помага на властите да предприемат навременни и адекватни мерки за борба с разпространението на вирусната епидемия.

"WISDOM STONE дава възможност на българските власти да събират, изследват, анализират и обединяват цялата налична информация, която е необходима за управление и контрол на здравната криза. Целта на системата е защитата на населението и противодействието на разпространението на заразата чрез:

  • Предвиждане на развитието на епидемията чрез анализ на докладите за здравния статус на населението на всекидневна база.
  • Приоритизиране на хората, на които трябва да се извършат лабораторни тестове за диагностика на инфекции.
  • Идентифициране на хората, които нарушават карантинните разпоредби.
  • Определяне на тенденциите за заразяване и областите на разпространение на епидемията.
  • Изпращане на известия и уведомления в реално време - на национално ниво до властите и индивидуално до гражданите.
  • Управление на разпоредбите за карантина, включително:

  • Ситуационна картина на хората, които трябва да бъдат в карантина.
  • Текстови съобщения относно карантинните изисквания, идентифициране на хора, които не са подали декларации за карантина, и др.
  • Проследяване на предишни дейности и местоположения на новодиагностицирани хора и изпращане на известия на лица, които са били на същите места по едно и също време, и уведомление за карантинните правила.

Как обаче работи на практика системата на RAFAEL?

От компанията твърдят, че облачната платформа запазва поверителността на личните данни, като извлича автоматично само релевантните от големия масив. "Тя е предназначена за голям брой потребители и дава възможност за централизирано управление на техните данни. Системата е достъпна чрез уебсайт и мобилно приложение, поддържа различни езици и може да бъде пренесена в публичен или частен облак.

Системата включва мобилно приложение, което може да бъде свалено от всеки потребител със смартфон доброволно или съгласно действащото законодателство. Приложението гарантира прозрачност между гражданите и властите по отношение на събираната информация и дава правото на потребителите да прекъснат връзката с апликацията след края на епидемията. Ползите за гражданите са, че ще получават лични известия и сигнали и ще могат да обменят информация директно с властите. Системата анализира постъпващите данни от приложението и ги превръща в прогнози.

Системата WISDOM STONE на израелската RAFAEL Advanced Defense System включва голяма база данни и мобилно приложение за смартфони

Израелската компания RAFAEL Advanced Defense Systems, която е 100% собственост на израелското правителство, предоставя на българското правителство възможност за внедряване на своята система WISDOM STONE, базирана на технология с изкуствен интелект и голяма база данни и включваща мобилно приложение за хората.

Най-новото
Дали 2023 ще бъде годината на стартъпите в инфраструктурата

Дали 2023 ще бъде годината на стартъпите в инфраструктурата

  • 0


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК