Тенденциите в ERP системите през 2022

Повече персонализация, интеграция със сензори и по-добро управление на веригата на доставките са част от иновациите

Мария Динкова

Развитието на корпоративния софтуер ще продължи и през тази година, като ще бъде определяно от тенденциите, белязали последните две години. Ускорената дигитализация, промяната в навиците на работа и в бизнес средата дават своето отражение върху въвежданите иновации в ERP (Enterprise Resource Planning) софтуера.

Работата от разстояние вече е норма в голям брой фирми, мобилният интернет достъп продължава да печели пазарен дял, а нови технологии като "Интернет на нещата" (Internet of Things - IoT) и дори 3D принтирането навлизат в компаниите и поставят нови изисквания към системите за управление на ресурсите.

"Компаниите се промениха много по време на пандемията и ERP системите се променят заедно с тях, както и под влиянието на редица други фактори. Тези промени са всеобхватни и тепърва предстои да се задълбочават през тази година, което ще доведе до предефиниране на този клас софтуер" , споделя Даниела Димова, маркетинг специалист в компанията "Тим ВИЖЪН България". Тя описва най-любопитните тенденциите в развитието на бизнес софтуера през идните месеци:

Управлението на веригите на доставки

Проблемите при управлението на веригите на доставки (supply chain management - SCM) не са от вчера и са подвластни на геополитически рискове и други фактори. Пандемията обаче направи нещата много по-сложни и всичко, свързано с веригите на доставка, сега е във фокуса на бизнеса. Организациите търсят всевъзможни решения на проблемите в тази сфера и ERP системите вече създават иновации в нея. През 2022 г. ще наблюдаваме нови функционалности, свързани с по-добро управление на инвентара и складовите наличности, ограничаване разходите за доставка и постигане на по-кратки срокове, както и подобряване на безопасността.

Развитието на интелигентното ERP

"През следващите месеци ще продължим да сме свидетели на продължаващото развитие в начина, по който технологии като изкуствен интелект и машинно обучение оказват влияние върху корпоративния софтуер. Те все повече ще допринасят за превръщането на фирмените данни в ценни изводи за бизнеса и подобрения на процесите", убедена е Димова. Сред най-важните предимства на изкуствения интелект в бизнес софтуера се отличават автоматизация на различни често повтарящи се задачи, откриване и ограничаване на човешките грешки, по-добри прогнозни анализи, водещи до взимане на по-ефективни решения, подобряване на потребителското изживяване и цялостно увеличаване на продуктивността.

Очакванията са до края на годината повечето водещи ERP системи да представят още по-широки възможности, свързани с изкуствен интелект и машинно обучение. Продължава също така и навлизането на ИИ в системите за бизнес анализи (т.нар. Business Intelligence - BI), което има потенциала да доведе до интересни нови възможности в тях.

По-персонализирани ERP решения

От навлизането на изкуствения интелект следва и тенденцията за развитие на все по-персонализирани ERP системи. Тежките универсални решения, насочени към всички видове потребители, постепенно ще отидат в историята, за сметка на по-персонализираните софтуери, които са по-гъвкави и насочени към специфичните изисквания на различни типове клиенти.

Една от интересните тенденциите в тази посока, която продължава да набира скорост и през тази година, е тясната интеграция на ERP системите с платформите с нисък код или без код, които позволяват с малко усилия да се създават приложения, базирани на системите за управление на бизнеса. Тези приложения са в състояние да решават огромно разнообразие от тясно специализирани потребителски нужди в конкретна компания, като по този начин съкращават времето за реакция и повишават ефективността на работа.

ERP софтуерът ще се концентрира върху мобилните интерфейси

Мобилните технологии постепенно стават доминираща форма на използване на дигитални услуги и ERP решенията не правят изключение. Мобилният достъп позволява на екипите да достъпват фирмените ресурси в движение и повишава тяхната ефективност по всяко време и отвсякъде.

Тази тенденция не е нова, но има разлика между това едно решение просто да е достъпно през смартфон и да е създадено с приоритетна мисъл за работа през мобилни устройства. През 2022 г. се очаква да видим много промени в тази посока, включително по-добра интеграция с тъчскрийн интерфейси, както и синхронизация, позволяваща работа офлайн през мобилни устройства.

Нови форми на интеграция с Интернет на нещата

С навлизането на нови отворени и блокчейн базирани IoT (Internet of Things) мрежи и развитието на стандарти като LoRaWAN, тепърва ще виждаме повече сензори и други устройства, свързани с мрежата. Това ще промени осезаемо бизнес средата и ще автоматизира управлението на складовете, офис пространствата, свободните зали за срещи и много други фирмени ресурси.

В резултат скоро ERP системите ще събират и обработват повече информация от сензори и всевъзможни други устройства, отколкото такава, създадена от хора. Очаква се до 2025 г. да бъдат инсталирани над 75 милиарда IoT устройства по света и много от тях ще работят в корпоративна среда. А бизнес софтуерът ще поеме управлението им и ще стане още по-тясно обвързан с околния свят.

Снимка: mohamed_hassan, Pixabay

Развитието на корпоративния софтуер ще продължи и през тази година, като ще бъде определяно от тенденциите, белязали последните две години. Ускорената дигитализация, промяната в навиците на работа и в бизнес средата дават своето отражение върху въвежданите иновации в ERP (Enterprise Resource Planning) софтуера.

Работата от разстояние вече е норма в голям брой фирми, мобилният интернет достъп продължава да печели пазарен дял, а нови технологии като "Интернет на нещата" (Internet of Things - IoT) и дори 3D принтирането навлизат в компаниите и поставят нови изисквания към системите за управление на ресурсите.

Привличането и задържането на хора остава проблем за стартъпите
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"

Най-новото


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК