Специално издание

Digitalk Report | Дигиталният преход към устойчивия град

Април 2023

Digitalk Report | Дигиталният преход към устойчивия град

Април 2023

PDF

Esri

Умният град използва ГИС

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за нейтив пакети.
29007 прочитания

Esri


Лондон, Ню Йорк, Сингапур, Париж. Всяка година излизат класации на водещите умни градове по света. Какво е общото между тях?

Изправени пред сложни предизвикателства като урбанизация, нарастващи изисквания към предоставяните услуги, климатични промени и много други, водещите умни градове по цял свят използват географски информационни системи (ГИС).

Причината - всичко в града се случва някъде в пространството. И именно местоположението е основата - "граматиката на умния град", както посочва Алисън Брукс, изследовател и директор умни градове в International Data Corporation. А Есри ГИС е водещата в света технология, която може да интегрира всички данни, системи и източници на информация на база местоположението. Тя осигурява така необходимия системен, холистичен подход за създаване и управление на умния град и процесите в него.

От събиране на големи данни в реално време от сензори и движещи се превозни средства, през създаване на цифрови близнаци и извършване на пространствени анализи, до изграждане на хъбове за ефективна комуникация с гражданите - това са само малка част от възможностите и ползите, които Есри ГИС платформата предоставя.

Умно планиране и проектиране

8 милиарда. Толкова е броят на населението по света. Рекорд, който поставя на дневен ред въпроса за интелигентно планиране и устойчиво развитие на градовете.

За целта е необходимо да се анализира голям обем пространствена информация, свързана с демография, регулация, околна среда, транспорт и др. Есри предоставя мощни ГИС решения за събиране, визуализация и анализ на тази информация, така че да се реализира на практика концепцията за умния град, която оставя в миналото планирането и проектирането "на парче".

Така например Агенцията за планиране и развитие на Бостън използва ArcGIS Urban и Esri City Engine за създаване на цифров близнак на градската среда и извършване на различни пространствени анализи. Есри ГИС решенията позволяват на експертите в агенцията да планират развитието на града, разглеждайки проектните предложения през симулациите на тяхното бъдещо въздействие. Дават възможност за публикуване на 3D уеб сцени и проекти, които информират и въвличат заинтересованите страни в процеса. Друг голям напредък в подкрепа на умните градове е интеграцията между ГИС и BIM. В резултат от партньорството между Esri и Autodesk през 2021-а беше създадено първото по рода си софтуерно решение за визуализация и анализ на BIM модели в ГИС среда - ArcGIS GeoBIM. Този нов етап в интеграцията на ГИС и BIM вече подпомага редица организации в сферата на проектирането и строителството, като същевременно подобрява последващата експлоатация и поддръжка на сгради и инфраструктурни съоръжения.

Умен транспорт и мобилност

Есри ГИС е ключова платформа за нуждите на транспорта в градовете и е интегрирана в едни от най-съвременните интелигентни транспортни системи по света. Тя се използва от години за оптимизиране на трафика, намиране на оптимални маршрути, предоставяне на обща оперативна картина и ефективна комуникация с шофьори, различни служби и др. С ArcGIS експертите в сферата могат да задават и изпращат команди към външни IoT сензори, когато е необходимо да бъдат направени промени и пренасочване на превозни средства в случай на инцидент или затворен път.

Така например властите на един от водещите умни градове в света - Ню Йорк, използват Есри ГИС, за да управляват най-натовареното метро в страната. Париж също използва приложения, интегриращи ГИС и Интернет на нещата, с които оптимизира трафика в града.

Умни ютилитис

Есри ГИС подпомага умните градове в предоставянето на качествени и надеждни комунални услуги. ГИС решенията на Есри позволяват следене на мрежите и процесите в реално време чрез интеграция с други системи като SCADA, датчици и измервателни устройства. ArcGIS Dashboards и ArcGIS GeoEvent Server дават възможност за получаване, обработка и визуализация на данни в реално време. И това не е всичко - при излизане извън предварително зададени параметри ГИС приложенията могат автоматично да алармират за възможни повреди и различни проблеми. Есри ГИС намалява времето за ремонтни дейности, като позволява бързо откриване на аварирали съоръжения и непосредствен достъп до историята на повредите, техническото обслужване и поддръжката.

Умни сгради и енергийна ефективност

Концепцията за умни градове до голяма степен се свързва с подобряване качеството на живот и предоставяните услуги в градовете. Съществена роля тук играят сградите, където се помещават болници, университети, администрация, офиси и много други. Интеграцията на Есри ГИС и Интернет на нещата оптимизира управлението на сградите и различните дейности в тях. ArcGIS Indoors дава възможност да се следят разпределението и използването на активите, ресурсите и пространствата в сградите, така че да бъдат възможно най-ефективни. Нещо повече - ГИС приложението позволява навигация вътре в сградите и автоматично позициониране на посетителите и работниците върху интерактивна карта.

Друго основно предизвикателство, пред което се изправя съвременният град, е потреблението на енергия. ГИС решенията на Есри предоставят възможност за визуализация и анализ на различни енергийни характеристики и параметри, включително ослънчаване и изложение на сградите, енергийна консумация и др. Тези анализи подпомагат планирането и поставянето на слънчеви панели, санирането и много други дейности.

Климатична устойчивост

През 60-те години на миналия век прочутият архитект Йън Макхарг публикува книгата Design with Nature. В нея той споделя своето виждане за необходимостта от устойчиво планиране в синергия с природата. Днес, 60 години по-късно, големите климатични промени поставят още повече на дневен ред въпроса за създаване на климатично устойчиви умни градове. Есри ГИС е водеща платформа, която се прилага от години за превенция и управление при бедствия като наводнения, пожари, свлачища и много други. Технологията подпомага комуникацията и координацията при възникване на извънредни ситуации, планиране на спасителните дейности, бързо възстановяване на засегнати критични услуги, оценка на щети и др.

ГИС се използва широко и във връзка с градските топлинни острови. Прага например прилага Есри ГИС решения и сателитни изображения за тяхното изследване. Експертите на Пражкия институт по планиране и развитие анализират топлинните острови в комбинация с демографски данни и градската регулация. Като резултат се създават конкретни планове за озеленяване, поставяне на водни съоръжения на покриви и много други дейности, които имат за цел да охладят топлинните острови. Експертите на института комуникират тези планове с жителите на града чрез 3D карти, а впоследствие проектите се реализират и на практика.

Активно гражданско участие

Умните градове въвличат гражданите в процесите по планиране и управление. Есри ГИС се е доказала като ефективна платформа за активно гражданско участие. Позволява създаване на ГИС хъбове с отворени данни, публикуване на 3D уеб сцени за информиране и ефективна комуникация с гражданите относно проекти в различни сфери чрез приложения като ArcGIS Survey123 и ArcGIS Urban. По този начин се планират и развиват устойчиви умни градове, които инкорпорират колективното знание и нужди на гражданите.

Всичко за Есри ГИС и приложенията им у нас можете да откриете на esribulgaria.com или като се свържете с екипа на "Есри България" на: [email protected]

Лондон, Ню Йорк, Сингапур, Париж. Всяка година излизат класации на водещите умни градове по света. Какво е общото между тях?

Изправени пред сложни предизвикателства като урбанизация, нарастващи изисквания към предоставяните услуги, климатични промени и много други, водещите умни градове по цял свят използват географски информационни системи (ГИС).

Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК