Специално издание

Digitalk Report | Пътят към по-умния бизнес софтуер

Юли 2023

Digitalk Report | Пътят към по-умния бизнес софтуер

Юли 2023

PDF

Shutterstock

Целево решение или платформа - това е въпросът. А отговорът е...

Майя Бойчева-Манолчева

Shutterstock


Всеки ИТ мениджър рано или късно (и май - доста често) се изправя пред съдбовното решение за избор на правилния софтуер. На масата пред него са множество опции, получил е предложения от най-добрите разработчици и доставчици и въпреки всичко не е съвсем сигурен кой вариант е най-добрият и кой ще пасне най-много на нуждите и изискванията на неговата организация.

Digitalk Report | Пътят към по-умния бизнес софтуер

Докладът може да бъде свободно изтеглен в PDF тук.

Всеки ИТ мениджър рано или късно се изправя пред дилемата - целеви (специфичен) софтуер или платформено решение. И от тази дилема трябва да се намери изход в най-кратки срокове, ако може "за вчера", при това да се гарантира, че е направен най-правилният избор. Но истината е, че тук няма правилно решение. Всичко е въпрос на оценка и анализ на нуждите и възможностите и планиране на бъдещето. Кои са плюсовете и минусите на двата варианта и как в крайна сметка да се вземе решение?

Какво и защо?

 • Целеви софтуер

Целевият (специфичният) софтуер, или т.нар. point solution, решава конкретен казус, помага за отстраняване на конкретен проблем или за бързо внедряване на нова услуга. В зависимост от индустрията и отдела, който ще го използва, може да става дума за решения за резервации на стаи, софтуер за планиране на поддръжката, софтуер за плащане, софтуер за управление на документите, решение за хранителен режим и т.н.

 • Платформено решение

Платформеното решение може да се справи с няколко проблема, да се интегрира с други решения и да обхване различни звена. То може да черпи данни от трети страни, да предоставя допълнителни функционалности и да автоматизира процеси. Корпоративните платформи могат да бъдат използвани за изграждане на персонализирани работни потоци и да заменят повтарящите се ръчни процеси. В допълнение към автоматизацията гъвкавите инструменти на тези платформи могат да са от помощ при подобряване на свързаността, производителността, събирането на данните, контрола на процесите и др.

Плюсовете на целевите решения

Основното предимството на персонализираните решения е, че те са конкретни и имат функционалности, които липсват при по-всеобхватните решения. Производителите на такъв тип решения са изключително фокусирани върху доброто представяне на своето решение и залагат на това вместо на множеството възможности.

 • Бързо внедряване

Поради специализирания обхват целевите решения обикновено се внедряват по-бързо.

 • По-евтин вариант

Тъй като персонализираните решения имат ограничени функции, те могат да са по-евтини от корпоративните платформи.

Плюсовете на платформите

Всяка операция е уникална и дори организациите да искат да решат един и същ проблем, изискванията може да са коренно различни (интеграции, задачи, типове машини). Платформите дават възможност да се приспособи решението към нуждите на организацията, без да се инвестират огромни средства, както се случва с персонализираните решения. Чрез модифициране на предварително изграден шаблон дигиталната трансформация може бързо да стартира, а възможностите за употреба и самото решение - да се мащабират според ситуацията и нуждите.

 • Мащабируемост

Платформите се мащабират спрямо организацията. Те могат да се адаптират към нейните променящи се нужди, за да разрешат нови проблеми и да се разширят в тон с растежа на компанията.

 • Конфигурируемост

Платформата може да бъде конфигурирана, за да изпълни специфични за бизнеса задачи, изисквания, интеграции и др.

 • Свързаност на отделите

Използването на една платформа от цялата организация води до по-добра комуникация между отделите, по-добра прозрачност и по-добра ефективност.

 • Лесно управление

Платформите всъщност представляват една основа с много приложения и реално задачата на ИТ отдела е да управлява само едно решение.

 • Гъвкавост

Внедряването на платформите е гъвкаво, което позволява да се постигне по-добра оптимизация с течение на времето и по-бързо да се виждат резултатите.

Минуси на целевите решения

 • Ограничено действие

Когато възникне нов проблем, целевите решения предполагат да се започне от нулата, за да се намери решение.

 • По-лоша скалируемост

Повечето целеви решения не притежават възможност за мащабиране, тъй като са създадени, за да решат конкретен проблем, и трудно се адаптират към нови ситуации.

 • По-трудно управление

Колкото повече целеви решения се внедряват, толкова по-трудна става задачата на ИТ отдела да ги управлява.

 • Проблеми с комуникацията

Когато всеки отдел използва различно решение, няма как да не страда комуникацията.

 • Липса на интеграция

В повечето случаи целевите решения не се интегрират с основните бизнес приложения, а тези, които се интегрират, се нуждаят от постоянно управление.

Минуси на платформите

 • Голяма инвестиция

Корпоративните платформи са всеобхватни решения с множество приложения, което покачва значително първоначалната им цена в сравнение с целевите решения.

 • Нужда от сериозна стратегия

Необходима е сериозна стратегия, за да скалира платформата в цялото предприятие и да се включат всички отдели. Изисква се и внимателно планиране, за да се гарантира, че се постига максималната добавена стойност на платформата.

Какво да изберем

В последно време експертите все по-често изтъкват преимуществата на платформите и като че ли везните клонят в тази посока. Но изборът винаги трябва да бъде направен на база на нуждите, бюджета, стратегията за развитие и т.н. и невинаги е еднозначен. Еднозначно е само едно - всяка организация трябва да автоматизира бизнес процесите си, а дали да избере специфично решение или платформа, ИТ отделът ще прецени най-добре.

Всеки ИТ мениджър рано или късно (и май - доста често) се изправя пред съдбовното решение за избор на правилния софтуер. На масата пред него са множество опции, получил е предложения от най-добрите разработчици и доставчици и въпреки всичко не е съвсем сигурен кой вариант е най-добрият и кой ще пасне най-много на нуждите и изискванията на неговата организация.

Най-новото


Пощите ще доставят електронни и телемедицински услуги

Пощите ще доставят електронни и телемедицински услуги

 • 0

AMD Zen 5 обещава 15% повече производителност

AMD Zen 5 обещава 15% повече производителност

 • 0Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК