Tesla получи разрешение да доставя електрическия си камион Semi

tesla.com

Tesla получи разрешение да доставя електрическия си камион Semi

Първите доставки на Semi ще започнат на 1 декември, а първият клиент е PepsiCo

Владимир Владков
360 прочитания

tesla.com


Американската агенция за опазване на околната среда EPA e дала "зелена" светлина за доставката на електрическите камиони Tesla Semi. Компанията на Илън Мъск се опитваше да получи т.нар. сертификат за съответствие, за да може да изпълни заявените от клиентите модерни превозни средства.

В началото на октомври Илън Мъск пусна съобщение в Twitter (вече също негова собственост), че доставките на SEMI ще започнат на 1 декември 2022 г. Semi се доставя стандартно с множество функции за активна безопасност, които се съчетават с усъвършенстван контрол на двигателя и на спирачките, които осигуряват по-добро сцепление и стабилност при различни метеорологични условия. Централната позиция на водача му предоставя по-добра видимост, а изцяло електрическата архитектура намалява както риска от преобръщане, така и проникването в кабината в случай на инцидент.

Тежкотоварните камиони генерират около 18 процента от емисиите от превозни средства в САЩ, но използваната от Semi енергия е под 2 kWh на миля. С едно зареждане Semi може да измине до 500 мили (над 800 км), като батерията може да се зареди до 70 процента само за 30 минути, естествено, ако се използват специалните зарядните станции на Tesla за Semi.

Според изчисленията на Tesla зареждането с електрическа енергия е приблизително 2,5 пъти по-евтино на миля от това с дизелово гориво (на базата на цените на електроенергията и дизела в Калифорния). На тази база прогнозата на Tesla сочи, че операторите на тежкотоварни камиони могат да спестят гориво до $200 000 през първите 3 години от експлоатацията на Tesla Semi. "С дистанционна диагностика, актуализации на софтуера и по-малко движещи се части операторите ще прекарват по-малко време в сервизните центрове и повече време на път", добавят от Tesla.

Сега разрешителното от агенцията EPA, дадено на 29 септември, ще позволи на компанията да изпълни поръчаните превозни средства. Споменатият сертификат се издава от EPA, когато агенцията потвърди, че превозното средство отговаря на изискванията за отделени вредни емисии и икономия на енергия. Всеки клас тежкотоварни машини и камиони, които се пускат по пътищата на САЩ за изпълнение на търговски дейности, трябва да притежават сертификат за съответствие, като той важи само модели, произведени през съответната година.

Tesla на няколко пъти през последните две години обявяваше, че планира да започне мащабно серийно производство и доставки на Semi, които обаче останаха нереализирани заради ограничения на батериите, недостиг на части и други проблеми, свързани с веригата за доставки.

Сега полученият сертификат означава, че Tesla се е справила с тези проблеми и ще започне да доставя първите бройки от електрическия камион на PepsiCo, първо за фабриките на PepsiCo в Модесто и Сакраменто. Компанията вече разполага с добър парк от електромобили, включително Volvo VNR. Същевременно производството на Semi може да помогне на Tesla да намали разходите за своите пътнически електромобили, като премахне от "уравнението" външните логистични фирми.

Американската агенция за опазване на околната среда EPA e дала "зелена" светлина за доставката на електрическите камиони Tesla Semi. Компанията на Илън Мъск се опитваше да получи т.нар. сертификат за съответствие, за да може да изпълни заявените от клиентите модерни превозни средства.

Как да защитим работата на модерната фабрика
Съдържание от КОНТРАКС
Интелигентното видеонаблюдение влиза в умните фабрики
Съдържание от Коника Минолта Бизнес Солюшънс България
ERP системите в сърцето на умната фабрика
Съдържание от Тим ВИЖЪН България

Най-новото
ChatGPT изправя Google и Meta на нокти

ChatGPT изправя Google и Meta на нокти

  • 1
  • 178


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК