Microsoft с ново приложение за съвместна работа - Loop

Целта на Loop е да позволи на потребителя да върши задачите си, без "прескачане" от едно приложение в друго

Александър Главчев
1415 прочитания

Ново приложение за сътрудничество представи Microsoft. То се казва Loop и с него абонатите на облачната услуга на Microsoft 365 ще могат съвместно да редактират интерактивни документи, да обменят мнения и идеи и да следят кой върху какво работи.

Услугата Loop е изградена върху рамката (библиотека) Microsoft Fluid, която е предназначена за създаване на уеб приложения за сътрудничество в реално време с помощта на JavaScript или TypeScript.

Fluid беше представен през ноември 2019 г., а през септември 2020 г. компанията отвори неговия изходен код при условията на безплатния лиценз на MIT. Той е публикуван на хостинга за ИТ проекти Github, собственост на Microsoft.

Какво представлява Loop

Документът Loop прилича на площ за рисуване, до която могат да имат достъп няколко души едновременно. Всеки от тях може да пише върху нея или да реагира на приноса към общата работа на друг участник.

Loop страницата се изгражда от потребителите от отделни блокове, наречени Loop компоненти (по-рано Fluid компоненти) и може да съдържа различни "живи" части, като списъци, таблици, бележки, анкети, файлове, бизнес данни от Dynamics 365 и т.н. Те могат да се редактират не само директно на конкретна страница Loop, но и в приложения на екосистемата на Microsoft 365, като промените ще бъдат видими за всички участници в реално време. Възможно е също така да се обменят компоненти от Loop чрез месинджъра на Teams или чрез мейли в Outlook.

Друг ключов елемент на приложението са така наречените Loop работни пространства (Loop workspaces). Това са един вид хъбове, в които се групира цялата информация за проектите, достъпна за потребителите. Там може да се види кой по какво работи, да се реагира на идеи и да се следи напредъкът към целите.

Интересна особеност на Loop, съдейки по изображенията, предоставени от Microsoft, е едновременното показване на текущата позиция на курсорите на мишката и клавиатурата на всички участници в процеса в работното пространство. Те се различават по цвят и са придружени от малък "облак", който показва името на конкретно лице, на което принадлежи курсорът.

Според разработчиците някои компоненти на Loop ще бъдат налични в Teams, Office и OneNote през ноември 2021 г. Самостоятелното приложение Loop пък ще стартира на по-късна дата.

От The Verge нарекоха Loop (тогава Fluid) "Google Docs за стероиди", отбелязвайки, че услугата на Microsoft се стреми да се отърве от установения подход за сътрудничество с документи, който предполага наличието на определена условна верига от действия: първо, намиране на подходящо приложение за решаване на проблема, създаване на текст, таблица или графика и последващото му запазване, предоставяне на достъп на всички ангажирани хора, които в бъдеще да могат да го редактират в реално време.

Целта на Loop, е да позволи на потребителя да върши задачите си, без да мисли за избор на инструмент и без да бъде натоварван с "прескачане" от едно приложение в друго.

Интересно е да се отбележи известното сходството на Loop с услугата Google Wave. Тя бе представена през август 2010 г.и просъществува за кратко - до април 2012-а. Wave, също като Loop, предлагаше една персонализируема уеб страница, състояща се от адаптивни блокове, представени под формата на "ленти", на които се изобразяваше съдържание - както статично (имейл съобщения), така и динамична реалновремева информация (нови съобщения в дискусията, редакции на документи и т.н.).

Ново приложение за сътрудничество представи Microsoft. То се казва Loop и с него абонатите на облачната услуга на Microsoft 365 ще могат съвместно да редактират интерактивни документи, да обменят мнения и идеи и да следят кой върху какво работи.

Услугата Loop е изградена върху рамката (библиотека) Microsoft Fluid, която е предназначена за създаване на уеб приложения за сътрудничество в реално време с помощта на JavaScript или TypeScript.

Споразумението между съдружниците на стартъпа създава яснота в отношенията им
Съдържание за Адвокатско дружество "Динова, Русев и съдружници"
Tobel - управление на територията в умния град
Съдържание от Mapex

Най-новото


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК