Блокчейн хакери за откраднали $3.8 млрд. при 122 атаки през 2020 г.

Владимир Владков

Годината 2020 се оказа голямо предизвикателство не само за здравеопазването и бизнеса, но и за киберсигурността по света. Глобалната пандемия не само застраши живота и здравето ни, но и отвори пътя за нова вълна кибератаки, застрашаващи цифровата ни идентичност.

Изглежда, че хаосът в целия свят засегна силно и блокчейн областта, като криптовалути като Bitcoin спяха да увеличат значително стойността си в края на 2020 г. Въпреки това и този сектор не успя да избегне кибератаките.

Според екипа на Atlas VPN, блокчейн хакерите са откраднали приблизително $3.78 милиарда при общо 122 атаки през 2020 г. Свързаните с тази технология атаки, засечени през миналата година, представляват почти една трета (33%) от всички хакерски опити, насочени към проекти за използване на блокчейн.

Броят се базира на данните, предоставени от Slowmist Hacked, която събира информация за разкритите атаки, насочени срещу блокчейн проекти, приложения и токъни. Данните вземат предвид и блокчейн измами, които представлява 13% от всички блокчейн хакерски събития през 2020 г. Паричните загуби са изчислени на базата на обменния курс към 12 януари 2021 г.

Ethereum (ETH) DApps, децентрализирани приложения, базирани на смарт договора Ethereum, са най-често атакуваната блокчейн мишена. Само през миналата година е имало 47 успешни атаки, насочени срещу ETH DApps, които са "коствали" на жертвите около $436.36 милиона, или по $9.28 млн. на успешен пробив.

Борсите за криптовалути, фирмите, които разрешават на своите клиенти да търгуват круптовалута срещу други активи, също са били примамлива мишена през 2020 г. За цялата година са засечени 28 пробива на борси за криптовалути, като общите загуби се изчисляват на около $300 млн., или приблизително по $10.72 млн. на хакване.

Третата цел в списъка е "запазена" за блокчейн портфейлите - цифрови портфейли, които дават възможност на собствениците на криптовалута да съхраняват своите "виртуални" пари. През миналата година хакерите са организирали 27 успешни атаки срещу крипто портфейли, прибирайки от тях $3.03 милиарда, или по $112.12 млн. на успешен пробив. Самото естество на блокчейн портфейлите ги прави най-доходоносната мишена за кибер престъпниците.

Самите блокчейн системи също са били засегнат от хакери през 2020 г. Засечени са 12 успешни атаки срещу различни блокчейн, чрез които кибер престъпниците са откраднали "едва" $5.91 млн., или по $492,517 на всеки пробив.

Следващите в списъка са Tron DApps и EOS DApps. Подобно на ETH DApps, това са децентрализирани приложения, базирани на специфични протоколи. Всеки тип DApps е бил пробиван по три пъти през миналата година. Общо пробивите на Tron DApp са стрували на жертвите $10 млн., или по около $3.33 млн. на хакване, докато атаките срещу EOS DApps са причинили щети за $2.85 млн., или приблизително по $949,416 на всеки пробив.

И накрая, през 2020 г. са открити две измами, включващи токъни, базирани на Ethereum, тип токън, издаван единствено от блокчейна Ethereum. Не е ясно обаче какви са финансови щети от тези измами.

Свързаните с блокчейн хаквания спадат за път път за последните 5 години

В доклада на Atlas VPN за атаките, свързани с блокчейн, се отчита спад на хакванията.

След приключването на 2020 г. може да се види, че тенденцията се запазва до края на годината. През 2020 г. свързаните с блокчейн хаквания са спаднали за първи път през последните 5 години. През 2019 г. се наблюдават 133 координирани атаки, насочени към различни блокчейн платформи, приложения и токъни, докато през 2020 г. броят им намалява с 8% до 122. Въпреки че спадът не е значителен, той все пак показва общ спад на този тип атаки.

Нека разгледаме броя на атаките по тримесечия. За разлика от 2019 г., когато повечето нарушения, свързани с блокчейн, са извършени през първото тримесечие на годината, през първите три месеца на 2020 г. се наблюдават най-малко успешни атаки. През първото тримесечие на 2020 г. бяха открити 13 хаквания, свързани с блокчейн.

През второто тримесечие на миналата година нарушенията, свързани с блокчейн, са нараснали с 54% до 20. За третото тримесечие на 2020 г. атаките отново са се увеличили със 160% до 52 атаки - най-много от всички тримесечия през миналата година. И накрая, броят на откритите нарушения е спаднал с 29% до 37 през последното тримесечие на 2020 г.

"Трудно е да се каже какво ще е бъдещето на блокчейн по отношение на сигурността. Ние сме едва в средата на януари и вече са докладвани две успешни атаки, както и едно дело за изнудване, включващо криптовалута. Въпреки това числата са далече от онези, регистрирани през рекордната 2019 година, когато само през януари са извършени 31 атаки. Следователно пробивите може би ще продължат да намаляват през 2021 г.", коментира Ракел Уелч, главен оперативен директор на Atlas VPN.

Снимка: Pixabay.com

Годината 2020 се оказа голямо предизвикателство не само за здравеопазването и бизнеса, но и за киберсигурността по света. Глобалната пандемия не само застраши живота и здравето ни, но и отвори пътя за нова вълна кибератаки, застрашаващи цифровата ни идентичност.

Изглежда, че хаосът в целия свят засегна силно и блокчейн областта, като криптовалути като Bitcoin спяха да увеличат значително стойността си в края на 2020 г. Въпреки това и този сектор не успя да избегне кибератаките.

Най-новото
Дали 2023 ще бъде годината на стартъпите в инфраструктурата

Дали 2023 ще бъде годината на стартъпите в инфраструктурата

  • 0


Още от Digitalk ›
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОК